Archeologové objevili fosilie obrovského mořského ještěra, který vládl pravěkým oceánům

 
Další 1 fotografie v galerii
Před miliony let takto asi lovil thalassotitan, vládce pravěkých oceánů / Andrey Atuchin
Zkameněliny nového druhu velkého mořského ještěra objevili spolu se zbytky jeho potravy vědci v Maroku. Nově objevený druh patří do rodu mosasaurů a dostal jméno Thalassotitan atrox. Žil na konci období křídy, tedy přibližně před 66 miliony lety.

Mosasauři vypadali dle webu ScienceAlert jako varani komodští s ploutvemi místo nohou a žraločím ocasem. Běžně dorůstali délky až dvanácti metrů. Nově objevený Thalassotitan sice dosahoval délky jen devíti metrů, vyznačoval se ale obrovskou lebkou, která měřila téměř jeden a půl metru.

Na rozdíl od jiných mosasaurů, kteří měli dlouhé protáhlé čelisti a zuby, měl Thalassotitan čelisti mohutné a krátké, plné velkých ostrých zubů, které jsou podobné zubům žraloků nebo kosatek.

Díky této modifikaci se vědci domnívají, že Thalassotitan lovil ostatní velké mořské plazy – plesiosaury, mořské želvy a také ostatní druhy mosasaurů. Nasvědčuje tomu netypické poškození jeho chrupu. To bylo pravděpodobně způsobeno velmi tvrdou potravou, kterou se Thalassotitan živil.

„Thalassotitan byl úžasný a děsivý tvor. Představte si varana komodského zkříženého s velkým bílým žralokem, tyranosaurem a kosatkou,“ popisuje vedoucí výzkumu Nick Longrich z Milnerova centra pro evoluci (Milner center for Evolution) při Universitě v Bathu (University of Bath).
 
Společně s kostrou Thalassotitana našli vědci také zkameněliny více než metrového plesiosaura, želvího krunýře a také čelisti jiných druhů mosasaurů. A protože všechny tyto nálezy nesou známky chemického poškození, domnívají se vědci, že se jedná o potravu, kterou měl tento nalezený Thalassotitan v žaludku.
 
Zatímco jiní mosasauři obvykle lovili menší živočichy, například ryby a měkkýše, Thalassotitan lovil kořist mnohem náročnější. Dle nově publikované studie je velmi pravděpodobné, že vědci objevili tvora, který stál na samotném vrcholu potravní pyramidy. A protože pravděpodobně neměl ve své době rovnocenného predátora, byl zřejmě i vládcem pravěkých oceánů.
 
Mosasauři a další mořští ještěři vyhynuli společně s dinosaury při hromadném vymírání druhů na konci křídy. Paleontologické nálezy poblíž Maroka pak vědcům nabízí velmi cenný pohled do minulosti, protože právě zde se nachází ta nejbohatší naleziště fosilií mořských pravěkých tvorů. Podle Nicka Longriche vědci teprve začínají chápat a poznávat diverzitu mosasaurů a jiných mořských plazů. 

Zdroj: ScienceAlert, University of Bath

Mohlo by vás zajímat

Reklama