Nové zařízení na získávání vodíku ze vzduchu může znamenat průlom v energetice

V přírodě se vodík v čisté podobě nevyskytuje. Je vždy navázaný v nějaké sloučenině / Pixabay
Vědci úspěšně otestovali a představili prototyp nového zařízení, které dokáže získávat vodu z okolního vzduchu a následně ji rovnou rozkládat na vodík a kyslík. Mohlo by to znamenat velký krok k využití vodíku jako běžného paliva.

Vodíku vědci do budoucna přikládají podle webu ScienceAlert velký potenciál. Vyskytuje se v dostatečném množství všude kolem nás, při jeho spalování nevznikají žádné škodlivé zplodiny a lze díky němu také skladovat energii z jiných přírodních zdrojů, například větru, slunce nebo vody. Jediným problémem zatím je, jak ho získat.

V přírodě se totiž vodík v čisté podobě nevyskytuje. Je vždy navázaný v nějaké sloučenině, například v molekule vody. K tomu, abychom z ní mohli vodík dostat, musíme tuto molekulu rozložit na kyslík a vodík pomocí elektrolýzy. Celý tento proces je už několik století dobře známý a v průmyslu běžně používaný. Pro masovou výrobu vodíku se ale kvůli vysoké spotřebě vody a energie nehodí. Alespoň prozatím.

Vědci z univerzity v Melbourne, Manchesteru a Čínské akademie věd teď totiž přišli s prototypem nového zařízení, které dokáže získávat vodu přímo z okolního vzduchu. Takto získanou vodu pak dokáže pomocí elektrolýzy rovnou rozložit na vodík a kyslík. Dá se použít i v suchých oblastech a ke svému provozu mu stačí energie z obnovitelných zdrojů.  V jednom z testů totiž napájela jedna solární jednotka hned pět přístrojů k elektrolýze vody zároveň.
 
„Tato jednotka na přímou elektrolýzu ze vzduchu (DAE, z anglického direct air electrolysis) dokáže pracovat i ve velmi suchém prostředí, kde se relativní vlhkost vzduchu pohybuje okolo pouhých čtyř procent. Nespotřebovává tak drahocenné zásoby vody v suchých oblastech a představuje tím udržitelný zdroj čistého vodíku s minimálním vlivem na životní prostředí,“ píší vědci ve své studii publikované na webu Nature communications.
 
Zařízení je tvořeno houbovitým materiálem, který absorbuje vzdušnou vlhkost. Na opačných koncích tohoto filtru se pak nacházejí elektrody, pomocí kterých se získaná voda štěpí na kyslík a vodík. Obě tyto elektrody jsou izolované od okolního vzduchu, takže získaný vodík i kyslík může být dále skladován v plynném skupenství.
 
Před nedávnem se vědcům povedl průlom v získávání vodíku z vody pomocí hliníku a gallia. Spolu s nově představeným zařízením se tak vědcům snad konečně otevírá cesta k efektivnímu a dostupnému zdroji vodíku. Jsou tak zase o krok blíže k použití vodíku jako běžného paliva.

Zdroj: ScienceAlert, Nature

Mohlo by vás zajímat

Reklama