V Yellowstonském supervulkánu je mnohem více tekutého magmatu, než vědci předpokládali

Za poslední dva miliony let došlo v Yellowstonu ke třem katastrofickým erupcím / Pixabay
Mezinárodní tým vědců pod vedením geologa Rosse Maguira z Illinoiské univerzity v Urbana-Champaign, zjistil, že se pod Yellowstonem nachází mnohem více magmatu, než se dosud předpokládalo.

Výsledky své studie publikovali v prosinci 2022 v odborném časopise Science. Vědci se ve svém výzkumu zaměřili na taveninu, tedy tekuté magma, jež se často používá k předpovídání erupcí na základě porovnání současných podmínek s podmínkami, které předcházely předchozím erupcím.
 
„Ačkoli naše výsledky naznačují, že yellowstonský magmatický rezervoár obsahuje velké množství taveniny v hloubkách, které poháněly předchozí erupce, naše studie nepotvrzuje přítomnost eruptivního tělesa, ani nepředpovídá budoucí erupci," ubezpečuje Maguire a jeho kolegové v publikovaném článku.

K výzkumu vědci použili nově vyvinutou tomografickou zobrazovací techniku, která analyzuje záznamy seismických vln pořízených v letech 2000 až 2018 a k lepší interpretaci odražených vibrací použili proces známý jako inverze tvaru vlny. Na základě toho, jak se mění rychlost měřených vln v různých hloubkách, vědci odhadli, že zásobník magmatu pod Yellowstonem má podíl taveniny mezi 16 a 20 %, zatímco předchozí modely odhadovaly 10 % a méně.

Předcházející odhady naznačují, že k vyvolání erupce je zapotřebí 35 až 50 % taveniny, ačkoli ve hře je celá řada dalších faktorů, které činí erupce obtížně předvídatelnými. „Podíl taveniny, který jsme odhadli, je podstatně nižší, než by se dalo očekávat, kdyby se velká část yellowstonského rezervoáru nacházela v eruptivní fázi svého životního cyklu," ubezpečují dále vědci.
 
Nově popsaná zóna bohatá na taveninu je důležitým ukazatelem toho, kde se Yellowstone nachází ve svém erupčním cyklu. Je to ale prý pouze malá část obrazu. Předpovědní modely se totiž neustále zpřesňují podle toho, jak přicházejí nová data a dochází k novým erupcím.
 
Za poslední dva miliony let došlo v Yellowstonu ke třem katastrofickým erupcím, a i když není zcela jisté, kdy by mohla přijít další, jasnější představa o geologii kaldery vědcům vždy pomůže. Oblast je i tak pod neustálým dohledem americké geologické služby a Yellowstonské vulkanické observatoře, což by mělo znamenat, že další varovné signály budou zachyceny s dostatečným předstihem.

Zdroj: Science, ScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama