V lednu se můžeme těšit na pozoruhodné úkazy na obloze

Maximum meteorického roje Kvadrantidy v lednu roku 2020 nad Oravskou Lesnou na Slovensku / Petr Horálek
Rok 2022 je téměř za námi a jistě vám z něho utkvělo několik vzpomínek na opravdu krásné úkazy na obloze. Viděli jsme částečné zatmění Slunce, meteorický roj Perseidy, četné konjunkce Venuše, Jupiteru i Saturnu s Měsícem, zákryt Marsu úplňkem, noční svítící oblaky a neposledně také všech pět nejjasnějších planet najednou.

Rok 2023 bude na úkazy rovněž bohatý. Pod nebe nás nalákají opět meteorické roje, ale také setkání jasných planet s Měsícem, poměrně vzácný zákryt jasné planety Venuše naším kosmickým souputníkem a dle webu Astrofyzikální proGResy z Opavy také jedno výrazné měsíční zatmění.

A měli bychom mít štěstí i na jednu relativně jasnou a velmi dobře pozorovatelnou kometu, a to hned na počátku roku. Máme se tedy opravdu na co těšit.

Téměř pravidelně každý kalendářní rok začíná z astronomického hlediska jedním z nejbohatších meteorických rojů – Kvadrantidami (nebo též Quadrantidami). Roj je aktivní v období přibližně od 1. do 10. ledna.

V mnoha ohledech lze o Kvadrantidách, jejichž mateřským tělesem je trochu netradičně planetka 2003 EH1, hovořit jako o jednom ze tří nejsilnějších meteorických rojů celého roku. Svědčí o tom především hodnota zenitové frekvence udávaná obvykle údajem 120 meteorů za hodinu (nebo spíše s proměnlivou frekvencí maxima mezi 60 a 200 meteory za hodinu).

Naopak v neprospěch roje hraje krátké trvání maximální aktivity roje (zhruba 6 hodin) a obecně vysoká pravděpodobnost oblačného počasí, znemožňujícího pozorování oblohy právě na začátku ledna. A když už se vyčasí, velice často ruší Měsíc, který právě v lednu bývá dost vysoko nad obzorem (a úplněk intenzivně přezáří noční oblohu). Přitom při dobrém počasí lze reálně počítat se spatřením kolem 60-80 meteorů roje za hodinu, a to zejména v časných ranních hodinách daleko od měst.

V roce 2023 nastává maximum za nepříliš příznivých podmínek. Vrchol aktivity noci ze 3. na 4. ledna 2023 (úterý na středu) připadá na 4:40 SEČ. To se sice bude radiant, nacházející se v již neexistujícím souhvězdí Zedního kvadrantu (zrušeno v roce 1922), tedy v dnešním souhvězdí Pastýře, nacházet vysoko nad severním obzorem.

Nejlepší je tak meteory roje vyhlížet po půlnoci až k rozbřesku. Bohužel nebude Kvadrantidám přát Měsíc, který je v čase maxima ve fázi zhruba dva dny před úplňkem a bude pozorování rušit svým svitem.

Zapadá však ještě za tmy, po 5. hodině ranní, takže několik desítek minut do úsvitu (přibližně do 6. hodiny) bude možné sledovat meteory na bezměsíčné obloze. S ohledem na měsíční fázi budou mít Kvadrantidy jednoznačně nejlepší podmínky až v roce 2025.

Zdroj: Astrofyzikální proGResy z Opavy

Mohlo by vás zajímat

Reklama