Neradi pijete vodu? Deset tipů, jak udržet tělo dostatečně hydratované

Silná dehydratace zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů / Pixabay
Voda je nezbytnou složkou lidského života. Naše tělo si ji samo nedokáže vyrobit, takže abychom přežili, musíme vodu přijímat prostřednictvím stravy.

Spousta lidí ale nemá pití obyčejné vody příliš v lásce. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho dalších způsobů, díky kterým je možné udržet tělo dostatečně hydratované.
 
Voda je dle webu ScienceAlert životně důležitá pro fungování skoro všech živých organismů. Přibližně polovinu naší krve tvoří krevní plazma, která je z více než 90 % tvořena vodou. Krevní plazma je nezbytná pro přenos energie, živin a hlavně kyslíku do všech buněk v těle.

Voda také pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla, udržovat klouby, trávicí systém, regulovat tělesnou teplotu a udržovat pružnou a silnou pokožku.
 
Pokud tělo nemá dostatek vody, mohou se zažít projevovat příznaky dehydratace – bolesti hlavy, závratě, únava, nízká koncentrace, zácpa nebo třeba sucho v ústech. Silná dehydratace pak zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů a infekcí močových cest. Pokud už cítíte žízeň, znamená to, že vaše tělo je mírně dehydratované. Je proto důležité svému tělu naslouchat.

Kolik tekutin tělo potřebuje?

Spotřeba tekutin souvisí s individuálními metabolickými potřebami a u každého je proto jiná. Normální obrat vody u dospělých je ale přibližně 4 % celkové tělesné hmotnosti za den. Pokud tedy vážíte například 70 kilogramů, ztratíte denně přibližně 2,5 až 3 litry vody. To znamená, že toto množství budete muset také zpátky doplnit.
 
Nepočítají se do toho ale všechny tekutiny a nápoje, které během dne vypijeme. Kofein nebo třeba alkohol jsou diuretika, což znamená, že podporují tvorbu moči a urychlují tak dehydrataci. Je proto dobré doplňovat konzumaci těchto nápojů obyčejnou vodou. Ostatně v dobrých kavárnách je sklenice vody ke kávě zcela běžná.

Deset tipů, jak udržet dostatek tekutin 

1.     Stáhněte si do telefonu aplikaci pro kontrolu příjmu tekutin.
Pomůže vám to udržet si během dne přehled.
 
2.     Přidejte do vody příchuť bez cukru.
Zkuste do vody přidat neslazenou ovocnou šťávu.
 
3.     Přidejte čerstvé ovoce.
Přidejte do láhve s vodou několik plátků limetky, citronu, pomeranče nebo ananasu. Pokud láhev uchováte v lednici, vydrží ovoce čerstvé asi tři dny.
 
4.     Udělejte si džbán ledového čaje.
Na internetu najdete mnoho skvělých receptů. Zelený a černý čaj zalijte vroucí vodou a před uložením do chladničky jej nechte vychladnout. Ovocné čaje můžete připravit i rovnou ze studené vody.
 
5.     Do vody přidejte kapku alkoholu.
Malé množství alkoholu ve vodě je pořád zdravější než pití cukrem slazeného nealkoholického nápoje.
 
6.     Udělejte si ovocný koktejl.
Zkombinujte čerstvé ovoce, led a vodu a popíjejte během celého dne.
 
7.     Kupte si domů výrobník perlivé vody.
Někomu chutná více voda s bublinkami. Skvělá je také perlivá minerální voda, pokud neobsahuje přidaný cukr nebo sladidla.
 
8.     Před jídlem si dejte sklenici vody.
Stanovte si pravidlo, že před každou svačinou nebo jídlem si dáte sklenici vody.
 
9.     Jezte ovoce a zeleninu bohaté na vodu.
Mnoho druhů ovoce a zeleniny má vysoký obsah vody. Mezi ty nejlepší patří pomeranče, hroznové víno, mrkev, hlávkový salát, špenát nebo melouny.
 
10.  Používejte svou láhev na vodu.
Přes den si ji berte všude s sebou, mějte ji pořád po ruce.
 
Mít svou láhev na vodu vám může pomoci udržet si během dne dostatek tekutin. Je ale důležité věnovat pozornost materiálu, ze kterého je láhev vyrobena.

Někdo preferuje lahve kovové nebo skleněné, které jsou ale těžší. Jiní dávají přednost lahvím plastovým. U těch je ale potřeba dbát na kvalitní a zdravotně nezávadné materiály, ze kterých se do pití neuvolňují škodlivé látky.

Zdroj: ScienceAlert, Conversation

Mohlo by vás zajímat

Reklama