Ještě dnes uvidíte na obloze unikátní konjunkci Venuše a Jupiteru

Úhlová vzdálenost mezi Venuší a Jupiterem bude asi 40 úhlových minut / Pixabay
Již po celý únor bylo patrné, jak se Venuše na obloze přibližuje k největší planetě Sluneční soustavy – Jupiteru. A právě na začátku března 2023 budou obě tělesa od sebe vzdálena pouze půl úhlového stupně, tedy na vzdálenost, jako kdybychom mezi ně „položili“ měsíční úplněk. Venuši rozpoznáte tak, že je jasnější než Jupiter.

Jak 1. března, tak 2. března 2023 půjde dle webu Astronomického ústavu Akademie věd spatřit večer nad jihozápadním až západním obzorem Venuši a Jupiter jako dvě velmi jasné „hvězdy“ těsně u sebe, a to hned po setmění (pak už budou nízko nad obzorem).

Ve středu 1. března byla Venuše vpravo a trochu níže než Jupiter, ve čtvrtek 2. března ji už najdeme nad Jupiterem. Úhlová vzdálenost mezi nimi bude asi 40 úhlových minut. Snadno je tedy zakryjeme malíčkem na natažené ruce.

A budou také dost blízko na to, aby se obě planety ocitly v zorném poli menšího dalekohledu. V něm uvidíte Sluncem částečně osvětlený kotouček Venuše (bude připomínat Měsíc v první čtvrti) a Jupiter se čtyřmi největšími měsíci - shora dolů k obzoru to budou Callisto, Ganymed a Europa, poté bude následovat Jupiterův kotouček a za ním měsíc Io.

Přesně řečeno konjunkce těchto dvou planet nastane 2. března 2023 v 7 hodin ráno, proto s ohledem na jejich viditelnost u nás doporučujeme se na ně podívat "symetricky" 1. a 2. března večer.

Venuše je druhá planeta od Slunce ve sluneční soustavě. Jde o terestrickou planetu, co do velikosti a hrubé skladby je velmi podobná Zemi, někdy se proto nazývá „sesterskou planetou“ Země. To Jupiter je největší planetou naší sluneční soustavy, v pořadí pátou od Slunce. Má hmotnost přibližně jedné tisíciny Slunce.

Zdroj: Astronomický ústav Akademie věd

Mohlo by vás zajímat

Reklama