Evropská vesmírná agentura chce zavést jednotný čas na Měsíci

Za tři roky se konečně zase vrátí na Měsíc lidská posádka, po 50 letech / ESA
Kolik hodin je zrovna teď na Měsíci? Těžko říci, každý vědec vám může odpovědět něco jiného. Evropská vesmírná agentura (ESA) nyní ale přišla s návrhem, že by se na Měsíci měl stanovit jednotný čas, který by přijali všichni astronomové i státy, které měsíc zkoumají nebo se na něm dokonce chystají přistát.

Dosud si totiž čas na Měsíci určuje dle webu ESA každá země sama. Kdyby se na povrchu Měsíce teoreticky potkala sonda americké NASA a třeba právě evropské ESA, každá by se mohla řídit jiným časem.

Velmi pravděpodobně tím, kterým se řídí i konkrétní řídící středisko na Zemi. Evropská vesmírná agentura proto nyní přišla s myšlenkou, že by se měl měsíční čas sjednotit. A to i proto, že by na naší jediné přirozené družici měla brzy opět přistát lidská posádka.

Tým ESA, který se měsíčním časem zabývá, ale řeší i technický problém. Čas na Měsíci totiž plyne rychleji než na Zemi. Jeden měsíční den trvá cca 29,5 pozemského dne, přičemž se každý den také zhruba o 56 mikrosekund zkrátí. Podle Bernharda Hufenbacha z vesmírné agentury je proto nejdůležitější, aby byl nový lunární čas praktický hlavně pro samotné astronauty.

Na Měsíci by se tak měla stanovit časová pásma, která budou akceptovat všechny státy. Tak jako je tomu na Zemi. O vytvoření jednotného času pro Měsíc se začalo hovořit už loni během setkání v technologickém centru ESA v Nizozemsku. Zástupci Evropské vesmírné agentury uvedli, že jednotný čas by usnadnil práci všem. O Měsíc totiž usiluje stále více států i soukromých společností a americká NASA se už dokonce chystá na misi s lidskou posádkou.
 
NASA plánuje návrat astronautů na měsíční povrch už za tři roky – v roce 2025. Stalo by se tak po dlouhých padesáti letech od poslední mise Apollo. Současná mise NASA se nazývá Artemis a dělí se na tři části.

První už proběhla – koncem loňského roku, kdy astronomové pomocí družic a sond zkoumali nejlepší možná řešení následujících dvou fází. Druhá fáze je plánována na rok 2024, kdy už se k Měsíci proletí i první lidé. Zatím ale pouze na jeho oběžnou dráhu. Finální fáze je pak plánována o rok později.
 
Vědci z ESA se nyní zabývají problémem, podle koho jednotný čas určit. Podobnou zkušenost ale už má i americká NASA. Stejný problém musela řešit při budování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ta sice nemá vlastní časové pásmo, funguje ale podle koordinovaného světového času – UTC. Díky tomu se na ISS dokáží zkoordinovat nejen astronauti z NASA a Kanady, ale také z Ruska, Japonska nebo Evropy.
 
„Jednotného času už bylo dosaženo u různých geodetických, navigačních i družicových systémů. Tyto zkušenosti můžeme znovu využít pro budoucí dlouhodobé lunární mise. I když měření času na Měsíci bude představovat výzvu – například to, že čas tam plyne kvůli odlišné gravitace jiným tempem,“ uvedl Jörg Hahn, hlavní inženýr systému Galileo v ESA. Jeho slova tak dávají naději, že sjednocení měsíčního času a vyslání lidské posádky na Měsíc je na dobré cestě.

Zdroj: ESA, DailyMail 

Mohlo by vás zajímat

Reklama