Čtyři tipy, jak může lidstvo přežít srážku Země s asteroidem

Příště už možná kolem Země neproletí v tak bezpečné vzdálenosti / Pixabay
Americká vesmírná agentura NASA před nedávnem potvrdila, že dokáže vychýlit dráhu asteroidu, který by mohl ohrozit naši planetu. I tak se však najde spousta lidí, kteří mají ze srážky nějakého kosmického tělesa se Zemí panický strach.

Srážky vesmírných těles jsou docela běžné. K poslední velké srážce naší Země s asteroidem došlo před 66 miliony let. Vymřeli při tom dle webu DailyMail dinosauři a řada dalších živočišných i rostlinných druhů.

Někteří lidé se proto domnívají, že někdy v budoucnosti k dalšímu takovému nárazu se Zemí zase dojde. A vymýšlejí proto různé návody, jak takovou srážku přežít.

Úplně prvním krokem, jak nevymřít při srážce s asteroidem, je takovému nárazu úplně předejít. Americká vesmírná agentura NASA v loňském roce provedla test s názvem DART. K tomu si vybrala dvojici planetek – Didymos, kolem kterého krouží menší Dimorphos, 26. září 2022 pak sonda DART narazila rychlostí 15 000 kilometrů za hodinu do Dimorphosu a vytlačila ho z jeho dráhy. Před několika dny pak NASA potvrdila, že mise byla úspěšná.

Kdyby se ale astronomům hrozící vesmírné nebezpečí přeci jen nepodařilo odklonit, je prý nejlepším řešením vzdálit se co nejvíce od místa možného dopadu a také ze všech pobřežních oblastí. Země je totiž z více než sedmdesáti procent pokryta vodou, a je proto vysoká šance, že by asteroid dopadl do oceánu. Tím by vznikla obrovská vlna tsunami, která by vše na pobřeží zničila a zahubila.
 
Nejvíce zničující by ale samozřejmě byl samotný dopad asteroidu. Při nárazu by se totiž uvolnilo velké množství prachu, úlomků a toxických plynů, které by v atmosféře přetrvávaly i desítky let. Někteří se proto domnívají, že nejbezpečnějším místem k přežití by byl podzemní bunkr.
 
Některé společnosti se dokonce na stavbu takových bunkrů přímo zaměřují a svým zákazníkům je vybudují přímo na míru. Jejich cena ale bývá vysoká, od dvaceti tisíc až po milion amerických dolarů. V Jižní Dakotě se dokonce nachází komplex bunkrů, který pojme až deset tisíc lidí.
 
Ani v bunkru ale ještě potenciální přeživší nemají vyhráno. Podmínky na povrchu totiž mohou být nepříznivé dlouhou řadu let. Obstarat si tak v podzemí dostatek pitné vody, potravy a čerstvého vzduchu by tak mohl být brzy velký problém.

Na povrchu by mohla díky zastínění Slunce prachem nastat dokonce dlouhodobá noc nebo doba ledová. Jen tak vyjít ven a něco si ulovit nebo natrhat by tak vůbec nemuselo být možné.
 
Čtvrtým řešením by tak mohla být myšlenka, která hrála ústřední motiv i v loňském hitu Netflixu – filmu "Don't Look Up" (česky "K zemi hleď!"). V psychologicko-katastrofickém filmu s Leonardem DiCapriem a Jennifer Lawrence v hlavních rolích astronomů, kteří identifikují asteroid řítící se k Zemi, je nakonec řešení jednoduché, ale kruté. Prostě se smířit se svým osudem a žít naplno až do případného konce.

Zdroj: NASA, DailyMail

Mohlo by vás zajímat

Reklama