V pondělí začíná letošní festival Týden mozku, nabídne přes 50 akcí

Součástí festivalu je pestrý doprovodný program / Jana Plavec
Jak vzniká bolest, jak se učíme, co a proč si pamatujeme? Kromě těchto otázek zodpoví festival Týden mozku i mnoho dalších, které souvisejí s nejsložitějším orgánem těla.

Během týdne od 13. do 19. března 2023 můžou lidé navštívit desítky akcí, včetně workshopů a virtuální reality. Všechny jsou tradičně zdarma, na většinu je ale třeba si vytvořit rezervaci na webu www.tydenmozku.cz.

Po třech letech, kdy návštěvníci trávili Týden mozku převážně v online prostoru, se festival vrací do osobní roviny. V Hradci Králové, Praze, Olomouci a Ostravě můžou navštívit přednášky, besedy, workshopy, hry, výstavy, vyzkoušet si virtuální realitu.

Přednášky hlavního programu Týdne mozku představí mozek jako metropoli, vysvětlí, jak vzniká bolest nebo jak funguje paměť, a to včetně vizuální. Přiblíží závažné nemoci, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba či schizofrenie.

Posluchači se také dozví, že záleží na rytmu v těle, i jak neuronová síť mozku inspiruje informační technologie. A jedna se zaměří na extrémní prostředí – jak se lidský mozek přizpůsobí třeba pobytu v kosmu.

„Hlavní přednáškový cyklus nabídne čtyři až pět přednášek každý den od pondělí do pátku. Protože se konají prezenčně, je nutné si je co nejdříve rezervovat. Kapacita se rychle plní,“ upřesňuje Lenka Heroldová z organizačního týmu Týdne mozku.

Kompletní program je přístupný na webu www.tydenmozku.cz, kde se dají akce i vyhledávat.

Fóbie, optické klamy, logické hádanky

Součástí festivalu je pestrý doprovodný program. V hlavní budově Akademie věd na Národní v Praze se otevírá výstava Optických klamů, zájemci budou mít možnost také prožít virtuální realitu. Národní ústav duševního zdraví jim zprostředkuje trénink paměti nebo ovládnutí strachů a fóbií. Na zbavení se fóbií dokonce existují kurzy, které na festivalu představí ZOO Praha.

Program též nabídne paletu workshopů a besed. Třeba v Hradci Králové lektoři poradí, jak na bolest, v Olomouci připravila Pevnost poznání tři interaktivní akce. Pro ty, kteří se vědy rádi „dotýkají“, budou nachystané otevřené pokusy, řešení logických úloh včetně Einsteinovy hádanky nebo paměťové techniky.

„Mám radost, že se festival Týden mozku každým rokem rozrůstá – třeba ne vždy co do počtu akcí, ale vždy do šíře nabízeného programu. Dokážeme tak mozek, nesmírně fascinující orgán, přiblížit všem věkovým skupinám,“ říká zakladatel festivalu Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Zdroj: Tydenmozku

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama