NASA představila skafandr, ve kterém astronomové vstoupí na povrch Měsíce

Na předváděcí akci měl nový skafandr tmavě modrou barvu s oranžovými prvky / NASA
Americká vesmírná agentura NASA minulý týden během akce ve vesmírném středisku Houston v Texasu představila první prototyp skafandru, ve kterém vyšle první astronauty na průzkum v blízkosti jižního pólu Měsíce v rámci mise Artemis III. Výrobu skafandrů NASA svěřila společnosti Axiom Space.

Společnost Axiom Space uspořádala minulý týden akci, na níž mohli studenti a média klást otázky a prohlédnout si prototyp nového skafandru zblízka. Spolupráce NASA se společností Axiom Space je důležitou součástí mise Artemis.
 
Nová inovativní výstroj je vyrobená z mylaru a kevlaru a zahrnuje novou bublinovou přilbu, boty přímo uzpůsobené pro chůzi po Měsíci a přenosný systém podpory života, který slouží pro přívod vzduchu a udržování vhodné teploty uvnitř skafandru.

Během předváděcí akce měl nový skafandr tmavě modrou barvu s oranžovými prvky. Podle vyjádření společnosti Axiom Space má být ale výsledná barva skafandru bílá. Modrá barva tak zřejmě sloužila k zakrytí některých patentovaných komponentů.

„Spolupráce NASA se společností Axiom Space má zásadní význam pro přistání astronautů na Měsíci a pro pokračování vedoucího postavení USA ve vesmíru. Na základě dlouholetého výzkumu umožní skafandry nové generace společnosti Axiom Space první ženě projít se po Měsíci a poskytnou lepší podmínky pro vědecké výzkumy na Měsíci než kdykoli předtím," řekl Bill Nelson z NASA.
 
V rámci mise Artemis III přistanou na Měsíci astronauti, včetně první ženy. NASA vybrala společnost Axiom Space, aby pro tuto misi dodala systém pro chůzi po povrchu Měsíce, včetně skafandrů.

Skafandr nazvaný Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) vychází z vývoje skafandrů NASA a zahrnuje nejnovější technologie, zvýšenou mobilitu a zvýšenou ochranu před nebezpečným zářením na Měsíci.
 
Nový skafandr je výsledkem úzké spolupráce obou vesmírných společností. NASA na základě svých výzkumů a zkušeností definovala technické a bezpečnostní standardy, podle kterých mají být skafandry vyrobeny, a společnost Axiom Space je zodpovědná za návrh, vývoj, kvalifikaci, certifikaci a výrobu skafandrů.
 
Nový skafandr se vyznačuje větším rozsahem pohybu a flexibilitou potřebnou k prozkoumání větší části měsíční krajiny. Bude také vyhovovat širokému spektru členů posádky, takže se do něj vejde nejméně 90 % americké mužské a ženské populace. Skafandr budou ještě vědci před misí testovat v prostředí podobném tomu kosmickému.
 
NASA zadala svou zakázku soukromé společnosti na základě smlouvy xEVAS (Exploration Extravehicular Activity Services). NASA podle ní zadává zakázky jak pro mise na Měsíce, tak pro výzkum na Mezinárodní vesmírné stanici.
 
Prostřednictvím programu Artemis chce NASA připravit podmínky pro dlouhodobou a udržitelnou přítomnost na Měsíci, která má umožnit prozkoumat větší část měsíčního povrchu než kdykoli předtím a připravit se na budoucí mise astronautů na Mars. Před nedávnem například zadala zakázku společnosti Collins Aerospace na vývoj skafandrů pro astronauty při výstupech do volného prostoru na vesmírné stanici.

Zdroj: NASA, DailyMail

Mohlo by vás zajímat

Reklama