Lunární modul Odysseus přistál na Měsíci, po vyložení nákladu bude sbírat vědecká data

Touto misí se USA po 52 letech od přistání Apolla 17 vrací na povrch Měsíce / Columbia Sportswear
Společnost Intuitive Machines (IM), pověřená agenturou NASA v rámci jejího průzkumného programu Artemis, odstartovala 15. února 2024 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě svoji první lunární misi, která vyvrcholila úspěšným přistáním lunárního modulu IM Nova-C na Měsící v pátek 23. února v 0:23 hodin středoevropského času.

Mise je dle webu NASA vědeckou i technickou přípravou pro budoucí přistání a pobyt lidských posádek na Měsíci. Na tomto unikátním projektu, v rámci kterého se USA po 52 letech od přistání Apolla 17 (1972) vrací na povrch Měsíce, se podílí i společnost Columbia Sportswear, jejíž pokroková technologie Omni-Heat Infinity chrání části modulu Intuitive Machines Nova-C před extrémními teplotami ve vesmíru.

Vědecké přípravy, laboratorní simulace i testy prokázaly, že metalická termoreflektivní technologie Omni-Heat Infinity, která je dnes běžně používána jako lehká prodyšná tepelná podšívka v oblečení i obuvi značky Columbia, dokáže ochránit před výjimečnými teplotními výkyvy vesmíru pohybujícími se od -150°C do +150°C.  

Společnost Intuitive Machines, specializující se na průzkum vesmíru a Měsíce, byla vybrána NASA, aby pomocí svého robotického lunárního přistávacího modulu Nova-C dopravila náklad vědeckého zařízení NASA i dalších komerčních klientů na povrch Měsíce. Modul IM Nova-C, pojmenovaný Odysseus, vynesl na svoji misi raketoplán Space X Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Po vyložení nákladu bude Odysseus během svého pobytu na Měsíci sbírat vědecká data. 

IM-1 je prvním ze tří plánovaných lunárních přistání Intuitive Machine v rámci iniciativy NASA Commercial Lunar Payload Services (“CLPS”), klíčové části projektu NASA Artemis zaměřeného na průzkum Měsíce.

Vědecký a technologický náklad odeslaný na povrch Měsíce v rámci CLPS položí základ pro udržitelnou lidskou přítomnost na měsíčním povrchu i komerční rozvoj průzkumu Měsíce.

Zdroj: NASA, Intuitive Machines

Mohlo by vás zajímat

Reklama