Internet vznikl před 30 lety: Co si od světové sítě slibujeme dnes?

 
Další 1 fotografie v galerii
Propojení lidí, lepší komunikace a nové způsoby učení jsou považovány za největší přínosy webu / Pixabay
Web přinesl během posledních tří dekád mnoho „poprvé“ – od první stránky (info.cern.ch v roce 1990), přes první on-line objednávku pizzy (v roce 1994), až po první připojení na internet z vesmíru (v roce 2010).

Aktuální průzkum představil ambice lidí v oblasti využívání internetu a ukázal, jaké možnosti může internet ještě naší společnosti nabídnout. Propojení lidí, lepší komunikace a nové způsoby učení jsou zatím považovány za největší přínosy webu.

Průzkum napříč 13 zeměmi v Evropě, na Středním východě a v Africe ukázal obrovský dopad World Wide Webu, jakožto největší aplikace na internetu. Ta má na svědomí propojování lidí a sdílení informací již 30 let.

Nejčastější odpovědí respondentů na otázku, jaké možnosti nabídne internet budoucnosti, byla poskytnutí lepšího přístupu ke vzdělání (63 %). Na druhém místě se umístil lepší přístup ke zdravotní péči (57 %).

Z průzkumu vyplývá, že nejčastějšími důvody používání internetu je potřeba nepřetržité informovanosti o aktuálním dění (74 %), zábava (71 %) a kontakt s rodinou a přáteli (70 %). Zábavní průmysl (39 %) a odvětví financí (31 %) podle respondentů dokázaly nejlépe využít možností, které světová webová síť nabízí.

A co se týká následujících 30 let? 63 % respondentů počítá s tím, že internet během příštích 30 let umožní snadnější přístup ke vzdělávání. 57 % respondentů odhaduje, že bude dostupnější i zdravotní péče. Podle respondentů budou z technologického pokroku nejvíce těžit právě oblasti vzdělávání a zdravotnictví (34 % a 32 %).

Mezi nejpozitivnější přínosy webu podle respondentů patří propojení lidí (39 %), vylepšená komunikace (35 %) a nové způsoby učení (35 %).

Mohlo by vás zajímat

Reklama