NASA potvrdila, že nyní proběhly čtyři nejteplejší roky za sebou po více než 120 letech

Vlivem lidské činnosti dochází k únikům skleníkových plynů do atmosféry a tak se ohřívá atmosféra i povrch planety / Pixabay
Pouze roky 2015, 2016 a 2017 byly teplejší než posledních 12 měsíců. Posledních pět let je prostě nejteplejších v moderních záznamech. NASA odhalila, že rok 2018 byl oficiálně čtvrtým nejhorším rokem, pokud jde o horké teploty.

Čísla ukazují, že rok 2018 je o 0,63 stupňů Celsia teplejší než průměrná teplota měřená mezi léty 1951 a 1980. Stal se čtvrtým nejteplejším od začátku záznamů v 80. letech minulého století.

Zaostal pouze za roky 2015, 2016 a 2017. Vědci z NASA Goddardova institutu pro vesmírné studie (GISS) v New Yorku říkají, že posledních pět let je nejteplejší polovinou desetiletí. Odborníci ze Světové meteorologické organizace (WMO) tvrdí, že dlouhá doba trvajících rekordních teplot je důležitější než samotné pořadí jednotlivých let.

Na základě spalujícího ledna v Austrálii a extrémních mrazech v USA v uplynulém měsíci se zdá, že globální oteplování bude v roce 2019 dále pokračovat ve vytváření rekordů, tvrdí vědci. Osmnáct z nejžhavějších 19 let se odehrálo od roku 2001. „Roku 2018 je opět extrémně teplý rok na vrcholu dlouhodobého trendu globálního oteplování,“ řekl ředitel GISS Gavin Schmidt. Od začátku záznamů se průměrná globální teplota zvýšila přibližně o 2 ° F (1 ° C).

Odborníci navíc říkají, že dlouhá doba, kterou Země zažívá své nejžhavější roky, je důležitější než individuální pořadí každého roku samotného. „Dlouhodobý teplotní trend je mnohem důležitější než pořadí jednotlivých let a tento trend je vzestupný,“uvedl generální tajemník Světové meteorologické organizace Petteri Taalas. Za posledních 22 let bylo zaznamenáno 20 nejteplejších let. Stupeň oteplování za poslední čtyři roky byl výjimečný jak na zemi, tak i v oceánu.

Teploty jsou jenom součástí celého příběhu. Extrémní a vysoce nárazové počasí postihlo mnoho zemí a miliony lidí, s ničivými důsledky pro ekonomiky a ekosystémy v roce 2018.
Mnoho extrémních povětrnostních událostí je v souladu s tím, co očekáváme na základě měnícího se klimatu.

To je realita, které musíme čelit. Snižování emisí skleníkových plynů a opatření pro přizpůsobení se klimatu by se měla stát hlavní globální prioritou. Průmyslová revoluce zahájila proces emisí oxidu uhličitého. Vlivem lidské činnosti dochází k únikům skleníkových plynů do atmosféry. Tak se ohřívá atmosféra a následně i povrch planety.

Mohlo by vás zajímat

Reklama