Archeologové v Mexiku objevili pozůstatky obrovského mayského paláce, starého přes 1000 let

Mayská civilizace dosáhla svého vrcholu v období mezi 250 a 900 n. l. / Pixabay
Velký mayský palác ve starobylém městě Kuluba, které pravděpodobně obývala elita společnosti před více než 1 000 lety, objevili v prosinci 2019 archeologové.

Výkopy na místě starověkého města Kuluba, poblíž dnešního města Cancún v Mexiku, odhalily zajímavé relikvie. Analýza pozůstatků paláce potvrdila, že byl obrovský - měřil 55 na délku, 15 metrů na šířku a 6 metrů na výšku. Mexický národní ústav pro antropologii a historii (INAH) informoval, že byl obýván po dvě dlouhá období mezi lety 600 - 1050 n.l.

Mayská civilizace dosáhla svého vrcholu v období mezi 250 a 900 n. l. Její zlatá éra skončila invazí a kolonizací ze strany Španělů. Palác byl objeven na východě archeologické zóny Kuluba, klíčového předhispánského naleziště ve státě Yucatán v Mexiku. Spolu s palácem prozkoumávají mexičtí odborníci další čtyři struktury v této oblasti. Průzkum odhalil oltář, zbytky dvou obytných budov a kruhovou strukturu, která je považována za pec.

Podle archeologa Alfreda Barrery jde teprve o začátek prací, v rámci kterých by v místě měla být odhalena jedna z nejrozsáhlejších struktur. Kuluba měla důležité vazby s mayskými městy Ek' Balam a hlavně s Chichén Itzá, který spadal pod jeho vliv a stal se součástí jeho obchodní a teritoriální sítě.

Ochránci přírody prozkoumávají možnost zalesňování částí Kuluby, aby ochránili historické místo před poškozením větrem a sluncem, uvedl INAH. Památka by měla být ve střednědobém horizontu veřejně přístupná.

Mohlo by vás zajímat

Reklama