- Petr Hájek
- Věda a vesmír
- 01. května 2018
- 19:10
Vědecky potvrzeno: Konzumace tmavé čokolády snižuje stres a podráždění, zlepšuje paměť
TESTY ukázaly, že konzumace tmavé čokolády s vysokou koncentrací kakaa (aspoň 70 % obsahu a 30 % třtinový cukr) má pozitivní vliv: vede ke na snížení stresu a podráždění, zároveň ke zlepšení nálady, paměti a imunity.
I když je velmi dobře známo, že je kakao vynikajícím zdrojem flavonidů, jde o vůbec první test, kdy to vše bylo testováno přímo na lidech, aby bylo zjištěno, jak to ovlivňuje kognitivní, kardiovaskulární a endokrinní činnost.
Hlavním autorem obou studií je specialista Lee S. Berk, který se nechal slyšet v tomto duchu: „Po léta jsme se dívali na vlivy tmavé čokolády na neurologické funkce z pohledu a obsahu cukru (tj. více cukru = více radosti). Toto je ovšem první případ, kdy se díváme na dopad požívání většího objemu kakaa. Obě studie ukazují, že čím větší je obsah kakaa, tím větší je i jeho pozitivní vliv na koncentraci, paměť, náladu, imunitu a má další přínosy."
Flavonidy v kakau jsou velmi silné antioxidanty a látky účinné i protizánětlivě. Jejich pozitivní vliv na zdraví se tedy nedá nijak popřít.
V prvním případě se testoval vliv 70 % kakaa na odezvu v lidském imunitním systému se zaměřením na protizánětlivé cytokiny. Druhá studie zase využívala EEG odezvy poté, co testovaný subjekt snědl 48 gramů tmavé čokolády.
Sdílení
15
Twitter
Komentáře
Email