Na odvrácené straně Měsíce již Čína pěstuje bavlnu a chystá se i na brambory

 
Další 1 fotografie v galerii
Je to vůbec poprvé, co bylo něco biologického vypěstováno přímo na Měsíci / Pixabay
Čínská mise „Chang`e-4" si již připsala nejeden úspěšně splněný technologický úkol ve vesmíru. A vypadá to, že to byl jen malý závdavek dalších velkých plánů – Čína totiž začala právě na Měsíci i úspěšně pěstovat rostliny.

BAVLNĚNÁ SEMÍNKA JSOU viditelná, jak klíčí a to na snímcích uveřejněných na stránkách organizace CNSA (China National Space Administration). Mise si s sebou totiž vzala i různá semínka na Měsíc, kde se chystá začít s experimentální biosférou. Je to mimochodem absolutně poprvé, co bylo něco biologického vypěstováno přímo na Měsíci.

Další biologické materiály v rámci mise Chang'e-4 zahrnují ještě řepku olejku, brambory, huseníček rolní (ten si pochopitelně nevybrali proto, aby si ho kapitán dal na pizzu, ale jelikož se dnes využívá v molekulární genetice rostlin jako modelový organismus), chmel a ovocné mušky (totéž, ale v biologické variantě).

Čínská vesmírná agentura potvrzuje, že vše rostlinné a výše řečené zde vykvete či vyraší nejpozději asi tak do 100 dnů. Pěstování si vlastních zásob v kosmu je zcela nezbytný krok pro dobývání vesmíru. Pro mise na Mars to bude také klíčové, jelikož bez (zpočátku aspoň částečné) soběstačnosti se člověk prostě neobejde, stejně jako bez vzduchu.

Snímky okomentovala i čínská Chongqingská univerzita: „Poté, co jsme experiment s růstem provedli na Měsíci, kde je vakuum, velké teplotní rozdíly, silná radiace a obecně nepříjemné podmínky, tak tím jsme vykročili na důležité cestě – jde totiž na Měsíci o vůbec první podobný biologický experiment."

Připomínáme, že tyto studie s růstem se odehrávají ve speciálně vytvořené biosféře na Chang`e-4 (část, co tam přistála) a ne v mobilním roveru Yutu-2.

Mohlo by vás zajímat

Reklama