Podle analýzy vaší DNA vědci poznají, jak vysokého věku se dožijete

Vědci analyzovali kombinované účinky genetických změn, které ovlivňují délku života / Pixabay
Asi každý z nás chce žít dlouhý a plnohodnotný život. Snažíme se proto dělat, co můžeme: udržujeme se fyzicky fit, chodíme na kontroly k lékaři a jíme zdravě. Velkým tajemstvím jsou ale naše geny.

Vědci z univerzity v Edinburghu nyní říkají, že očekávanou délku života mohou předpovědět tím, že prozkoumají DNA dotyčné osoby – respektive dokážou určit, zda bude člověk žít déle než je průměr, nebo naopak zemře dříve než v průměrném věku.

Délku života ovlivňuje mnoho věcí. Pokud nemáte škodlivé návyky a zůstanete fyzicky aktivní, měli byste žít déle. Dobrým opatřením k tomu, jak dosáhnout dlouhého a šťastného života, je také vyhýbání se stresu. Nicméně nejdůležitější tajemství dlouhověkosti se skrývá ve vašich genech.

Vědci analyzovali kombinované účinky genetických změn, které ovlivňují délku života. Vytvořili tak bodovací systém. Způsob, jakým toto bodování navrhli, odhaluje, že lidé, kteří se umístí v prvních deseti procentech nejzdravější populace, by mohli očekávat, že budou žít až o pět let déle než ti, kteří se dostanou do deseti procent v té nejspodnější kategorii.

Studie vycházela z obrovského souboru dat, včetně genetických údajů od více než půl milionu lidí, společně se záznamy o životě jejich rodičů. Vědci dokázali nalézt celkem 12 oblastí lidského genomu, které mají významný dopad na délku života člověka.

Je zajímavé, že tato místa DNA byla dříve spojena se smrtelnými onemocněními, včetně onemocnění srdce, nebo nemocemi z kouření. Obecně platí, že tyto geny většinou souvisely s mozkem a srdcem, ale geny související s rakovinami, které se netýkají kouření, se v této studii neukázaly. To může znamenat, že je způsobují převážně faktory jako prostředí a chování. 

Vědci doufali, že naleznou geny související se stárnutím, ale ty měly pravděpodobně příliš malou účinnost, aby se dostaly do studie. Dr. Peter Joshi, jeden z vědců zpracovávajících studii, uvádí: „Pokud vezmeme 100 osob při narození nebo později a použijeme jejich životní skóre a rozdělíme je do deseti skupin, bude horní skupina žít o pět let déle než průměr v dolní části“. Paul Timmers, student z Institutu Usher, říká: „Našli jsme geny, které ovlivňují mozek a srdce, jsou zodpovědné za většinu změn v délce života.“

Předvídání možné délky života by mohlo lidem pomoci při rozhodování o životním stylu. Ten by přitom mohl působit proti genetickým faktorům. Samozřejmě, že geny jsou významným faktorem, který ovlivňuje váš život. Nejsou však jediným faktorem a váš životní styl je pravděpodobně stejně důležitý.

Pusťte se proto do akce už dnes. Začněte se hýbat a jíst zdravěji. Efekt tohoto rozhodnutí v budoucnosti uvidíte a budete vděčni sami sobě za to, že jste se takto rozhodli. Test může být s minimálními náklady přidán do současných genetických testů. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama