Podle nové studie označovaly slavné rituální sochy na Velikonočním ostrově zdroje čerstvé vody

 
Další 2 fotografie v galerii
Výsledky studie naznačují, že ahu místa jsou blízko ostrovních sladkovodních zdrojů / Pixabay
Když se na Velikonočním ostrově v jižním Pacifiku objevila sladká voda, stala se důležitým faktorem pro to, aby přesně na daném místě Polynésané postavili svoje sochy. Dokázal to nový průzkum vedený doktorandem University of Oregon Robertem DiNapolim.

Ostrov, známý také jako Rapa Nui, je proslulý svojí rituální architekturou, zejména četnými sochami a masivními plošinami. Vědci se proto zajímali o to, proč lidé, kteří kolonizovali ostrov pravděpodobně ve 13. století, vynaložili čas a energii na vybudování stovek těchto památek.

„Mnoho vědců už dlouho spekulovalo o tom, že docházelo ke spojení mezi kamennými plošinami a sochami a různými druhy zdrojů, jako je voda nebo zemědělská půda,“ říká DiNapoli.

Nicméně ona spojení nikdy nikdo kvalitativně netestoval, nebo se neukázala jako statisticky významná. Nová studie, kterou DiNapoli provedl společně s antropology z šesti dalších institucí, použila matematické prostorové modely a zjistila, že zdroje čerstvé vody se pravděpodobně staly důležitými faktory k umístění kamenných plošin známých jako ahu a soch zvaných moai. 

Při modelování výzkumný tým zvažoval každé místo a zdroje obživy, jmenovitě místa vhodná k zemědělství, mořské zdroje a sladkovodní zdroje, což jsou tři nejdůležitější zdroje na Rapa Nui.

Tým výzkumníků včetně Carla Lipa, antropologa z Binghamtonské University, využil kvantitativní prostorové modelování k průzkumu potenciálních vztahů mezi stavebními ahu lokalitami. Jejich výsledky naznačují, že ahu místa jsou blízko ostrovních sladkovodních zdrojů.

„Výzkumníci, kteří pracují na Rapa Nui často zmiňují otázku dostupnosti vody nebo její nedostatek. Když jsme začali zkoumat podrobnosti o hydrologii, všimli jsme si, že je úzce propojen přístup do sladkovodních vod a umístění soch,“ říká Lipo. Běžní pozorovatelé jako například turisté si toho ale nemusejí všimnout. 

„Když jsme se začali zajímat o oblasti kolem ahu, zjistili jsme, že tato místa jsou přesně spojena s místy, kde vychází čerstvá podzemní voda,“ dodává Lipo. Čím více to zkoumali, tím se jim tato myšlenka potvrzovala.

Dokonce i na dalších místech na ostrově byly nalezeny sladkovodní zdroje blízko kamenných staveb. Zatím výzkumný tým shromáždil údaje o sladkovodních zdrojích pro východní část ostrova. Po získání nového grantu z Národní vědecké nadace se DiNapoli vrátí na ostrov letos v květnu, aby dokončil přehled o zbytku ostrova. 

 
Buďte první

Mohlo by vás zajímat

Reklama