Fenoménem osmdesátek byl walkman: Společnost Sony s ním ovšem nepřišla jako první

 
Další 2 fotografie v galerii
Premiéru si walkman odbyl 1. července 1979 / Pixabay
Sluchátka na uších, zabraný do hudby, nevnímá svět a brázdí ulicí. Připomíná vám to vás samotné? Prvním přístrojem, který tohle umožňoval, byl walkman, nebo-li kazetový přehrávač. V poslechu hudby způsobil opravdovou revoluci. Předtím totiž bylo možné poslouchat hudbu jedině doma z kazetového magnetofonu nebo gramofonu. Walkman ale poslal hudbu do ulic.

Stal se neuvěřitelným fenoménem. Díky němu se u mladých stala hudba součástí každodenního života. Studenty doprovázela na cestě do školy, dělala jim společnost o přestávkách nebo při čekání na oběd. Vlastně od té chvíle už nebylo na planetě Zemi místo, kde by nebylo možné hudbu poslouchat.

Mohli jste si ji vzít s sebou kamkoliv. Mladé to chytlo, chtěli své oblíbené písničky poslouchat celý den. Premiéru si walkman odbyl 1. července 1979, kdy japonská společnost Sony představila svůj přístroj pod názvem Walkman Sony TPS-L2. Obsahoval dva výstupy pro sluchátka, uměl přehrávat a přetáčet kazetu a samozřejmě nechyběla samotná sluchátka k zapojení. Stál tehdy 200 amerických dolarů. Napájely ho dvě tužkové baterie.

50 milionů prodaných přístrojů 

Pokud bychom se na walkman dívali dnešníma očima, připadal by nám dost velký, protože integrace elektroniky tenkrát byla ještě v plenkách. To ale nic nemění na faktu, že ho prostě bylo možné zasunout za pas kalhot, zastrčit do kabelky. A hudbu jste měli s sebou. Ukázalo se, jak prozřetelný krok firma Sony udělala.

Do roku 1989 těchto přístrojů po celém světě prodala na 50 milionů. Pro přenosný kazetový přehrávač se vžilo označení walkman a firma si ho nechala patentovat. Okamžitě přišli s takovými přehrávači i další společnosti, třeba CassetteBoy od Aiwy. Pro každého to ale byl prostě walkman.

Vynález dorazil i k nám 

Ceny walkmanů postupně padaly dolů v souvislosti s tím, jak se přístroj rozšiřoval. U nás přišla roku 1985 společnost Tesla s přenosným kazetovým přehrávačem pod názvem KM340. A vůbec to nebyl špatný přístroj. Stál 1650 Kč, což bylo na tehdejší dobu hodně.

Mohl se ale chlubit mimořádnou spolehlivostí, ostatně existují i kousky, které fungují dodneška. Nicméně ani tenhle přístroj domácí výroby nezmění skutečnost, že se u nás walkmany rozšířily až po roce 1989. Pak už k nám přišly levné přístroje Sony.

Japonce ve skutečnosti trumfl Brazilec 

Opravdu ale byl přístroj od Sony prvním přenosným kazetovým přehrávačem na světě? Nebyl. Brazilec německého původu Andreas Pavel vytvořil koncepci takového přístroje pod názvem Stereobelt už v roce 1972 a další léta přesvědčoval společnosti jako Philips nebo Grundig, aby do jeho projektu investovaly. Jenže ty mu nevěřily. Poté, co se na trhu objevil walkman, začal se se Sony soudit o práva na vynález. Svůj vynález totiž roku 1977 patentoval v Itálii a pak i Německu, USA a Velké Británii. Nakonec se po dlouhých tahanicích v roce 2003 dohodl Pavel se Sony na mimosoudním vyrovnání. 

Převálcovaly je MP3 přehrávače 

Co vlastně zničilo fenomén zvaný walkman? Teprve nástup MP3 přehrávačů. Sony výrobu posledního kazetového walkmana ukončila roku 2010. V současnosti se ale u ní přesto s walkmanem setkáte, označuje tak svoje MP3/Hi-Res přenosné přehrávače. Takže sláva walkmanů vlastně nikdy nezmizela.

Mohlo by vás zajímat

Reklama