Rakovina může pocházet z jediné buňky, tvrdí vědci z univerzity v Salfordu

Nová terapie by se měla soustředit na zničení kmenové rakovinové buňky / Pixabay
Vědci z univerzity v britském Salfordu tvrdí, že nalezli buňku, která je zodpovědná za všechny typy rakoviny. Laboratorní testy prokázaly, že tato buňka vede ke spuštění procesu bujení a vytvoření nádoru.

Nález by mohl přepsat učebnice o růstu rakoviny a dát vale stávající léčbě rakoviny pomocí chemoterapie. Většina léků v chemoterapii se totiž zaměřuje na namnožené rakovinové buňky, ale nikoli na základní příčinu vzniku nemoci, tedy kmenovou rakovinovou buňku, která iniciuje vznik nádoru.

Nová terapie by se měla soustředit právě na zničení této kmenové rakovinové buňky. Výzkumníci v Salfordu možná tento cíl nalezli. Identifikovali a izolovali původní buňku, jež se stala příčinou rozvoje rakoviny. Kmenové buňky, které představují 0,2 % v rámci populace rakovinových buněk, mají zvláštní charakteristiky.

Některé chemoterapie mohou působit opačně

Autor studie publikované v časopise Frontiers in Oncology, profesor Michael Lisanti, řekl: "Možná budeme muset změnit současnou léčbu rakoviny pomocí léků." Dodal: "Vědci mluví o tom, že rakovina je způsobena tím, že umírající buňky se vracejí zpět do života, jde o tzv. zombie-buňky. Všechno je ale ve skutečnosti mnohem dramatičtější. Jinými slovy, tato počáteční buňka se rozpadá mimo normální linii a chová se šíleně, produkuje mnohonásobek zhoubných buněk a vytváří nádor."

Lisanti také upozornil, že některé chemoterapie mohou naopak stimulovat kmenové rakovinové buňky k dalšímu bujení, což může pomáhat růstu nádorů, působí tedy vlastně opačně, než je zamýšleno.  

Buňky, které uniknou své smrti 

Kvůli studii byly vyšetřeny dva vzorky lidských nádorů z rakoviny prsu. Vědci používali fluorescenční markery k izolaci nejživějších buněk odebraných z těchto vzorků v laboratoři. Malá část buněk, nyní označovaných jako energetické kmenové buňky rakoviny (eCSC), měla mnohem více energie než ostatní buňky. Měla také větší schopnost vytvořit nádor a vysokou úroveň bujení. Zároveň unikla přirozenému procesu stárnutí a smrti, která uzavírá zdravý životní cyklus buněk.

Tyto buňky jsou proto považovány za původce rakoviny, jež zahájí proces nekontrolovatelného množení. K prokázání této teorie je ale potřeba udělat ještě další testy. Vědci se však domnívají, že buňky eCSC mohou používat ke svému útoku v těle mitochondrie jako buněčnou elektrárnu, tedy zdroj energie.

Je nová léčba na dohled?

"Většina pacientů s rakovinou zemře kvůli šíření nádorových buněk do vzdálených míst, tedy kvůli známým metastázám. Stále častěji se ukazuje, že za metastázy jsou zodpovědné kmenové buňky poháněné mitochondriemi. Přesto se většina chemoterapií zaměřuje na velké rakovinové buňky. Některé chemoterapie dokonce rozšiřují rakovinové kmenové buňky," uvádí profesor Lisanti.

Metastázy se šíří přes krevní a lymfatické cévy. Rakovina s metastázami známá jako čtvrtá fáze nemoci, často není léčitelná. Většina léčby se proto snaží jenom o prodloužení života pacienta. Rakovina je každoročně diagnostikována u téměř 360 000 lidí ve Velké Británii a 1,7 milionu lidí v USA. Nový objev by mohl udělat revoluci v léčbě. Místo na namnožené buňky by se léčba soustředila na příčinu problémů čili buňku, která odstartovala proces bujení. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama