Technologie pro odstraňování oxidu uhličitého z atmosféry mohou zastavit globální oteplování Země

Podle expertů je třeba pokračovat v přímém snižování emisí / Pixabay
Nová analýza Expertní rady evropských akademií (EASAC) varuje, že tzv. negativní emisní technologie (NET) mají jen omezený potenciál, samy o sobě nedokážou zajistit splnění cílů Pařížské klimatické dohody, a proto je třeba pokračovat také v přímém snižování emisí.

Sázet pouze na nevyzkoušené budoucí technologie NET se nemusí vyplatit (eticky vzato by se jednalo o hazard s budoucími generacemi obyvatel naší planety), význam těchto technologií však nadále narůstá.

Členské státy Evropské unie by tedy měly podle Expertní rady evropských akademií usilovat o jejich urychlené zavedení do praxe, soustředit by se měly především na technologie pro zachycování a ukládání uhlíku (CCS).

„Jelikož snižování emisí nadále nepostačuje k tomu, abychom oteplování udrželi v mezích Pařížské dohody, pravděpodobně bude nutné ve velkém měřítku aplikovat negativní emisní technologie. Použití takových technologií v potřebném rozsahu bude vyžadovat vybudování nového průmyslového odvětví o podobné velikosti, jako má současný průmysl fosilních paliv – převedení obrovských ekonomických zdrojů. Aby se Evropská unie vyhnula nebezpečné klimatické změně a posílila svou ekonomiku, měla by se zaměřit na nejvhodnější technologie, které budou pravděpodobně relevantní pro její budoucí průmysl,“ konstatuje profesor Michael Norton, ředitel EASAC pro otázky životního prostředí.

Technologie CCS jsou zatím jen v plenkách, přičemž nejrozvinutější projekty pro zachycování, ukládání a zpracování CO2 se nacházejí mimo Evropskou unii, konkrétně v Norsku.

Velká Británie nedávno oznámila akční plán pro vývoj prvního takového střediska na svém území a Spojené státy v uplynulém roce vyhlásily projektům CCS daňové úlevy, aby finančně motivovaly jejich rozvoj.

Mezi nejživotaschopnější a finančně nejefektivnější způsoby, jak snižovat hladinu oxidu uhličitého v atmosféře, zahrnují evropské akademie také zastavení deforestace, opětovné sázení lesů či zvyšování hladiny uhlíku v půdě.

Mohlo by vás zajímat

Reklama