Nový stíhací dron dokáže nést rakety až do vzdálenosti 3200 kilometrů a vést elektronickou válku

 
Další 2 fotografie v galerii
Stíhací dron bude stát zlomek ceny typické stíhačky / Boeing
Boeing včera na letecké show v Austrálii představil přibližně 11 metrů dlouhý autonomní "Loyal Wingman" dron, který je možné použít k letu podél pilotovaných letadel. Může letět více než 3200 kilometrů a do provozu se dostane v roce 2020.

Nový autonomní stíhací dron od Boeingu byl navržen jako pomocník pro pilotovaná letadla a mohl by vyletět k nebi už v roce 2020. Bezpilotní Loyal Wingman je vybaven palubními senzory, které mu umožňují provádět zpravodajské, sledovací a průzkumné mise a také vést elektronickou válku.

Wingman může být také v budoucnu schopen nést rakety nebo bomby. Boeing doufá, že tato letadla prodá zákazníkům po celém světě, i když zatím jde jenom o prototyp. Dron bude součástí nové bezpilotní platformy nazvané Boeing Airpower Teaming System. 

Posila pro vojenské jednotky

Boeing tvrdí, že stíhací dron bude stát zlomek ceny typické stíhačky, ale odmítl poskytnout informace o konkrétní částce. Cena se prý bude lišit v závislosti na konkrétní specifikaci pro kupujícího. Kristin Robertsonová, viceprezidentka a generální ředitelka společnosti Boeing Autonomous Systems uvedla: "Je operativně velmi flexibilní, modulární. Dosahuje schopnosti dlouhých letů za zlomek nákladů."

Odmítla upřesnit, zda by mohl dosáhnout nadzvukových rychlostí moderních stíhacích letounů. "Díky své schopnosti rychle se překonfigurovat a provádět různé typy misí v kombinaci s jinými letadly, bude náš nejnovější přírůstek do portfolia společnosti Boeing skutečně posilou," uvedla. 

Riziko na maximum

"Při výhodě bezobslužnosti, můžete přijmout vyšší úroveň rizika," řekl ředitel výzkumu Boeingu Shane Arnott. "Je lepší, aby byl případně zasažen jeden z dronů než posádka." Další podrobnosti o projektu "Loyal Wingman" zatím nejsou známy, ale je zřejmé, že primárním účelem dronu je provádět elektronické bojové a průzkumné mise v riskantním terénu. O UAV (bezpilotním letadle) se říká, že je schopno letět až několik tisíc kilometrů a může na svých spodních plochách přenášet elektronické bojové vybavení.

Výkonnost tvoří limit

Odborníci z Mitchell Institute for Aerospace Studies ve Spojených státech uvedli v loňském roce, že americké letectvo by mělo prozkoumat možnosti UAV, aby rozšířilo svoji flotilu. Faktory lidské výkonnosti jsou hlavním hnacím motorem stávajících leteckých bojových postupů. Lidé mohou zvládnout jen určité tíhové zrychlení, letět jenom určitý počet hodin nebo zpracovat určité množství informací v daném okamžiku.

Jde o největší investici do UAV mimo USA. Australská vláda investovala do prototypu 40 milionů australských dolarů. Drony by mohly být použity vedle existujících královských australských letadel, jako je P-8A Poseidon.

Mohlo by vás zajímat

Reklama