Cestovat mezihvězdným prostorem by pravděpodobně bylo možné pomocí energie z černých děr

 
Další 1 fotografie v galerii
Metoda Halo Drive pohánějící kosmickou loď by fungovala s využitím gravitačních zrcadel / Pixabay
Cestování mezihvězdným prostorem by mohlo fungovat pomocí vypálení laserů na obíhající dvojice černých děr, které by vytvořily vysokorychlostní pohonný systém zvaný „Halo drive“. Energie získaná z černých děr by mohla pohánět i kosmickou loď. Na rozdíl od jiných teoretických modelů mezihvězdného cestování, Halo drive nevyžaduje žádné tradiční palivo.

Astronom Ivy League říká, “že lidé mohou dosáhnout mezihvězdného cestování bez pohonných hmot získáním energie z binárních černých děr zcela novou metodou nazvanou „Halo Drive“. “Teoreticky by mimozemšťané už mohli tuto technologii používat bez našeho vědomí,” řekl David Kipping, astronom z Kolumbijské univerzity.

Metoda Halo Drive pohánějící kosmickou loď by fungovala s využitím „gravitačních zrcadel", tedy oblasti černých děr, které spolknou hmotu a vystřeli ji zpět ve stejném směru, aby absorbovala energii děr.

“Hledání inteligence ve vesmíru je často vedeno uvažováním o možných aktivitách hypotetických pokročilých civilizací, “ řekl Kipping ve studii publikované v časopise AirXiv. Zde zvažovali, jak by vyspělá civilizace mohla využít koncept lehkého plachtění k využití relativního a extrémně účinného pohonu. Vědci zjistili, že když fotony vstoupí do gravitačního zrcadla a jsou následně vystřeleny zpět, nejenže získají rychlost z této cesty, ale také si zachovají část kinetické energie z návštěvy.

Kipping říká, že pomocí těchto vrácených fotonů, které se nazývají „fotony bumerangu“, by mezihvězdní cestující mohli teoreticky použít získanou energii k cestování rychlostí o 133 % větší než černá díra. Tato metoda získávání energie z černých děr by se vyhnula nejenom nebezpečnému přiblížení ke gravitační prázdnotě, ale astronauti by zaklepali na černé díry jako na typ praku, který by pomáhal pohánět předměty ve vesmíru na věky.

“Civilizace by mohla využít černé díry jako galaktické cesty, ale bylo by obtížné je detekovat na dálku, s výjimkou zvýšené binární míry spojení a nadměrné binární výstřednosti," řekl Kipping. Civilizace, která má prostředky cestovat dost blízko k černé díře, by mohla teoreticky využít tuto metodu mezihvězdného tranzitu bez našich znalostí.

Další hlavní výhodou Halo Drive proti jiným formám mezihvězdného cestování by byla možnost zbavit se potřeby masivního zdroje paliva. Zatímco jiné teoretické formy cestování vyžadují, aby kosmická loď dosáhla rychlosti srovnatelné s rychlostí světla, Halo Drive by nepotřebovala jakoukoli jinou energii, než tu získanou z černé díry.

Mohlo by vás zajímat

Reklama