Nejrychlejší žralok na světě, jenž umí zaútočit rychlostí až 70 kilometrů za hodinu, čelí hrozbě vyhynutí

 
Další 1 fotografie v galerii
Tento druh žraloka je navíc velice ceněn pro svoje maso a ploutve / Pixabay
Sedmnáct z celkem 58 druhů žraloků bylo klasifikováno za ohrožené, což uvedla odborná skupina Shark Specialist Group of International Union for Conservation při aktualizaci červeného seznamu ohrožených zvířat a rostlin.

„Naše výsledky jsou alarmující,“ řekl Nicholas Dulvy, který předsedá skupině 174 odborníků z 55 zemí. Žraloci rostou obzvláště pomalu, navíc je vyhledávají velmi často lovci a nejsou chráněni před nadměrným rybolovem, proto bývají většinou nejvíce ohrožení.

Do této kategorie patří i žralok mako, jenž dosahuje rychlosti až 40 km/h a vyznačuje se i krátkými výpady rychlejšími než 70 km/h, takže je nejrychlejším ze všech žraloků. Tento druh žraloka je navíc velice ceněn pro svoje maso a ploutve. Čínské a jiné asijské kulinářské tradice ho považují za velkou pochoutku.

V květnu budou národy hlasovat o návrhu Mexika, aby byl uveden tento druh žraloka na seznam v rámci přílohy úmluvy CITES, Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy. To by sice samotný rybolov nezakazovalo, ale začala by platit jistá forma regulace. Šest hodnocených druhů bylo poprvé označeno jako „kriticky ohrožené“, tři poprvé: žralok bělavý, žralok andělský a žralok hladký.

Jedenáct dalších bylo klasifikováno jako „ohrožené“ nebo „zranitelné“ a směřující k zániku. Skupina žraloků IUCN provádí dvouleté hodnocení více než 400 druhů žraloků. Biologové soustředění na ochranu zvířat se zaměřují na velikost populace a geografický rozsah při posuzování hrozby zániku.

U žraloků a jiných mořských živočichů používají jiný přístup a zabývají se hlavně poklesem populace. To však vyžaduje jiné měřítko, zejména pro k tomu se vztahující druhy - nebo druhy z otevřeného oceánu. Pouze v posledních deseti letech byli vědci schopni je vytvořit, zčásti za pomoci lovu tuňáků, když začali zároveň zkoumat vedlejší úlovky žraloků.

„Po deseti letech víme, že situace je mnohem horší, než jsme si kdy mysleli,“ řekl Dulvy. Je ironií, že organizace zabývající se řízením rybolovu, které vykonávají důležitou práci při kontrole úlovků tuňáků, zvýšily pobídky pro rybáře, aby se zaměřili na žraloky za účelem vyššího příjmu.

„V Indickém oceánu - podél pobřeží Arabského moře a Bengálského zálivu - je lov tuňáků opravdu spíše žraločím rybolovem s vedlejším úlovkem tuňáků,“ řekl Dulvy. Skupina Shark Specialist Group ve světle svých nových poznatků vyzývá k okamžitým národním a mezinárodním omezením rybolovu, včetně úplného zákazu vykládky těchto druhů, které jsou hodnoceny jako „ohrožené“ nebo „kriticky ohrožené“, řekla Sonja Fordham, místopředsedkyně skupiny a důstojník nadace The Ocean Foundation.

Žraloci lovili ve světových oceánech asi 400 milionů let a hrají klíčovou roli v globálních potravinových řetězcích. Vrcholní predátoři se však ukázali jako obzvláště zranitelní vůči lidskému predátorovi: rostou pomalu, pohlavně dospívají relativně pozdě a produkují málo potomků.

Studie z roku 2013 odhadla, že se každoročně uloví více než 100 milionů žraloků, aby se uspokojil trh s ploutvemi, masem a olejem z jater. Více než polovina druhů žraloků a jejich příbuzných je proto klasifikována jako ohrožená nebo téměř ohrožená vyhynutím.

Mohlo by vás zajímat

Reklama