Apple Watch umí odhalit srdeční onemocnění: Lékaři varují, že to může vést ke zbytečné panice

 
Další 1 fotografie v galerii
Zdravotní funkce mohou být nastaveny prostřednictvím aplikace iPhone Health / Apple
Kontroverzní zdravotní funkce, která umožňuje uživatelům chytrých hodinek Apple Watch měřit jejich tepovou frekvenci, je k dispozici prostřednictvím aplikace EKG (elektrokardiogram) na iPhone.

Funkce je nyní k dispozici ke stažení s nejnovějšími aktualizacemi watchOS 5.2 pro Apple Watch Series 4, například již ve Velké Británii. Aplikace bude také moci zkontrolovat rytmus srdce na pozadí a odeslat oznámení, pokud zjistí nepravidelný srdeční rytmus.

Nové zdravotní funkce mohou být nastaveny prostřednictvím aplikace iPhone Health. Nepravidelný srdeční rytmus může ukazovat na fibrilaci síní (afib), jednu z nejčastějších forem abnormálního srdečního rytmu (arytmie), která může zvýšit riziko mozkové příhody.

Asi 1,3 milionu lidí jenom ve Spojeném království mělo diagnostikovánu fibrilací síní a stovky tisíc lidí žijí s nediagnostikovaným AF. Kardiolog Theodore Abraham, ředitel UCSF echokardiografické laboratoře, varoval před „falešně pozitivními“, když mluvil o spuštění této funkce. „Máte několik nediagnostikovaných případů? Jistě. Pro naprostou většinu lidí to však nebude mít žádný dopad nebo možná negativní dopad způsobením úzkosti nebo zbytečné léčby. Čím více budete rozšiřovat, že uděláte něco jako EKG, tím více zvyšujete počet falešně pozitivních - zejména u hypochondrů.“

Klinické studie s přibližně 600 účastníky ukázaly, že aplikace EKG na hodinkách přinesla 98,3 % citlivost při klasifikaci fibrilace síní. Hodnoty z hodinek byly porovnány s údaji ze standardního EKG prováděného kardiologem, kde byly současně odečítány obě hodnoty. Sumbul Desai, viceprezident společnosti Apple pro zdraví, v září roku 2018 oznámil: „Jsme přesvědčeni o schopnosti těchto funkcí pomoci uživatelům lépe informovat své lékaře.“ 

V USA, kde byla tato aplikace spuštěna již v prosinci 2018, má podle amerického národního institutu CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 2,7 až 6,1 milionu lidí AFib a podle stárnutí americké populace se očekává, že tento počet vzroste. Když se objeví příznaky, uživatelé Apple Watch mohou nyní také užívat EKG nebo elektrokardiogram a sdílet ho s lékaři.

Hodinky by měly upozorňovat uživatele, pokud detekují nepravidelný rytmus na pěti kontrolách po dobu nejméně 65 minut. Společnost Apple spolupracuje s lékařskými odborníky na zdokonalení funkce. „Úloha, kterou technologie hraje v tom, že umožňuje pacientům zachytit smysluplná data o tom, co se děje s jejich srdcem, právě když se to děje, stejně jako funkce EKG na vyžádání, by mohla být významná v nových modelech klinické péče a sdíleném rozhodování mezi lidmi a poskytovateli zdravotní péče,“ řekla Nancy Brown, CEO American Heart Association.

Někteří odborníci však říkají, že s novou technologií by se mělo zacházet opatrně. Dr. David Brown, kardiolog z Washingtonské univerzity si myslí, že rizika AFibu jsou tak nízká, že dojde k nárůstu falešných poplachů.

To je zejména případ, kdy je monitorování konstantní. Řekl: „Můžete si představit, že 30letý muž dostane v sobotu večer oznámení od Watch (EKG) a zjistí, že je v ohrožení mrtvice,“ řekl Dr. Brown. „Skončí na klinice nebo v nemocnici, zdrží časově lékaře od pacientů, kteří skutečně potřebují jeho pozornost, zbytečně absolvuje testy, a pak mu řeknou, aby šel domů, protože mu nic není.“

Apple kromě toho přidal další lékařské funkce: funkce detekce pádu na zem byla také spuštěna v září 2018. Tvrdí, že funkce rozezná, pokud dojde k pádu, a navrhne zavolat pohotovost. Pokud během jedné minuty nedostane žádnou odpověď, hodinky automaticky spustí tísňové volání na přátele a rodinu určené jako nouzové kontakty.

Mohlo by vás zajímat

Reklama