Podívejte se s námi, jak budou vypadat lidské kolonie na Marsu vyrobené na 3D tiskárně

 
Další 2 fotografie v galerii
Obydlí musí jít vytisknout na 3D tiskárně / Mars Incubator
Specialisté NASA se již blíží ke konkrétní představě, jak budou vypadat budoucí udržitelná obydlí na Marsu, která navíc půjdou vytisknout na 3D tiskárně.

Finalisté designové soutěže, kterou NASA organizuje, se kromě uznání mohou těšit i na celkovou cenu 100 000 dolarů. Nejlepší návrhy měly tyto firmy: SEArch/Apis Cor z New Yorku, Zopherus z Rogersu v Arkansasu a Mars Incubator z New Have v Connecticutu.

Tři soutěžící byli vybráni z 11 a hodnoceni byli dle těchto položek: architektura, programování, efektivní využití vnitřního místa, 3D škálovatelnost a „zkonstruovatelnost". 

Bude ale ještě dle NASA jedno (finální) kolo, a to již o 800 000 USD a týmy se v něm utkají letos v květnu. Návrhy jednotlivých soutěžících si můžete prohlédnout v naší fotogalerii u článku.

V posledních letech začíná být opět tématika zkoumání Marsu lidmi velmi aktuální a diskutovaná. Věnují se jí totiž nejenom u NASA, ale také v řadě soukromých firem, mezi nimiž rozhodně stojí za zmínku SpaceX vlastněné technologickým mágem, Elonem Muskem.

Nedávno NASA spojila své síly také s internetovým gigantem Google, výsledkem čehož bylo, že zveřejnil data a satelitní obrázky oblasti Devon Island v Nunavutu (Kanada), což je místo přezdívané „Mars na Zemi" kvůli projektu „Haughton-Mars", kde agentura simuluje mise na Marsu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama