Češi platí za mobilní tarify dle analýzy už o 73 % více, než je průměr cen v EU

Ceny v EU začaly klesat podstatně rychleji, než v ČR / Pixabay
Průměrný rozdíl cen nejlevnějších mobilních tarifů ze všech čtyř měřených spotřebitelských skupin činí 73 %. Když proběhla obdobná cenová analýza v březnu 2017, české ceny proti evropským byli dražší „jen“ o 62 %.

Během posledních dvou let došlo nejprve v roce 2017 mezi březnem a červnem k mírnému snížení rozdílu mezi EU  a ČR z 61 na 52 %.

Následně začaly ceny v EU klesat podstatně rychleji, než v ČR, takže se postupně k letošnímu březnu rozdíl dostal na hrozivých 73 % v neprospěch českých spotřebitelů. "Příčinou je postupné zlevňování cen v zemích EU, zejména pak razantní navyšování objemu dat v tarifech,” říká analytik spolku Telefonující.cz Jakub Kriš. 

Všechny čtyři zkoumané spotřebitelské skupiny dle pultových cen českých mobilních operátorů přeplatily v měsíci březnu, kdy byla analýza pořízena, o 50 až 88 % více, oproti pultovým cenám v zemích EU.

Cenová analýza srovnávala pro každou ze čtyř typických spotřebitelských skupin v každé zemi EU cenově nejvýhodnější nabídku. Pak zprůměrovala ceny těchto nejlevnějších nabídek ve zbytku EU a srovnala je pro každou spotřebitelskou skupinu s nejlevnějšími cenovými nabídkami síťových operátorů v České republice.

Cenové rozdíly pro jednotlivé typické spotřebitelské skupiny za březen 2019 jsou hrozivé: například čtyřčlenná rodina zaplatí měsíčně o 1173 Kč více (o 73 % více), než v EU, matka samoživitelka s jedním dítětem o 585 Kč více (o 88 % více), důchodce přeplatí za tarif o 166 Kč (o 50 %) a pracující s vyšší spotřebou dat zaplatí o 443 Kč více za měsíc (o 70 %).

Mohlo by vás zajímat

Reklama