Vesmír se podle posledních měření rozpíná rychleji, než jsme čekali

 
Další 1 fotografie v galerii
Hubbleův vesmírný dalekohled jednu hvězdu standardně sleduje celých 90 minut / NASA
Hubbleův vesmírný dalekohled potvrdil při posledních měřeních, že se náš vesmír rozpíná o 9 % rychleji, než dosud vědci očekávali. Co to pro lidstvo znamená?

K poslednímu měření využili astronomové novou techniku, aby mohli přesněji studovat 70 speciálních typů hvězd (cefeidy) v naší nejbližší sousední galaxii, jež lze k měření vzdáleností ve vesmíru dobře použít.

Vědci to udělali proto, aby upravili tzv. Hubbleovu konstantu, která právě odráží to, jak rychle vesmír expanduje s plynoucím časem. Ale nové nálezy a výpočty konstanty prostě nesouhlasí s odhady vesmírné expanze na základě chování vesmíru těsně po Velkém třesku.
 
Experti naznačili, že budeme muset upravit naše znalosti z oblasti fyziky, abychom lépe pochopili vesmír: „Nesoulad rostl a je nyní na bodě, kdy není možné jej považovat jen za náhodu," řekl Adam Riess, profesor fyziky z Hopkinsovy univerzity.

Tým analyzoval 70 hvězd z Velkého Magellanova mračna, jimž se říká cefeidy a roztahují i smršťují se v predikovatelných sériích, a proto se využívají k měření vzdáleností mezigalaktického rázu.

Tato metoda je ale velmi náročná na čas: Hubbleův vesmírný dalekohled musí jednu hvězdu standardně sledovat celých 90 minut. Tato nová data pak pomohla vědcům potvrdit teorii vesmírného distančního žebříku. To vše slouží k tomu, aby bylo možné určit vzdálenosti ve vesmíru a vypočítat Hubbleovu konstantu. Dřívější sledování expanze raného vesmíru bylo pořízeno pomocí European Space Agency. 

„Není to jen rozpor mezi dvěma experimenty, ale měříme něco zcela rozdílného. První údaj uvádí, jak rychle vesmír expanduje dnes a druhá hodnota je predikce na základě fyziky raného vesmíru a jak rychle tehdy měl expandovat. Pakliže tyto hodnoty nebudou souhlasit, pak je zde velká šance, že nám stále něco ve vesmírném měřítku uniká a zatím nemáme funkční model, jenž by je spojil," dodává Adam Riess. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama