Britové hlásí unikátní nález: Pohřební komora prince Saexe je jejich odpovědí na nález Tutanchamonovy hrobky

Jde o nejčasnější křesťanskou anglosaskou knížecí hrobku nalezenou ve Velké Británii / Museum of London Archaeology
Hned vedle supermarketu Aldi v Essexu odhalili britští archeologové významné pohřebiště anglosaského prince Saexe. Má jít o pohřební komoru bratra anglosaského krále Saeberta a Britové ji považují ze jejich ekvivalent Tutanchamonovy hrobky. Jde o naprosto neporušený prostor.

Královské pohřebiště nalezené pod krajnicí v Essexu bylo označeno jako jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů v Anglii. Uvnitř pohřební komnaty se nalézalo na 40 artefaktů, které zřejmě patřily princi Saexovi.

Anglosasové byli pohané, ale křesťanské předměty nalezené v komoře naznačují, že náboženství bylo v Anglii důležité už před 1400 lety. Podle odborníků z Muzea londýnské archeologie (MOLA)  jde o nejčasnější křesťanskou anglosaskou knížecí hrobku nalezenou ve Velké Británii.

Královské rodiny se objevily v anglosaských časech v Kentu, Essexu a na jihovýchodě Anglie. Matka Saeberta a Saexe pocházela z Kentské královské rodiny, ale jejich teta Bertha byla francouzská princezna, která se provdala do královské rodiny a přinesla jí křesťanství.

To vysvětluje zlaté kříže na knížecích očích a mince v komoře, které jsou jednoznačně křesťanské, zatímco pohřební komora je pohanská. Výzkumníci říkají, že jde o „přechodný okamžik“ v historii země před příchodem křesťanství.

Tehdy se objevovala anglosaská království se samostatnými královskými rodinami v různých částech země. Jméno Essex pochází z východosaských rodin, které vládly nad touto částí Anglie. Hrobka na vrcholu kopce je nedotčená.

Zlatá přezka na opasku, přezky na botách naznačují, že jde o ostatky teenagera či mladého muže. Radiokarbonové datování pitného rohu dochovaného v komoře a mincí pohřbených s tělem, které nesou název mincovny ve Francii, říká, že byly vyrobeny až po roce 580 n.l. Komnata, zbudovaná mezi lety 580 až 605, tedy nemůže obsahovat ostatky krále Saeberta, jak se dříve myslelo. Odborníci se nyní domnívají, že jde o jeho bratra, prince Saexe. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama