Jste lepší než Indiana Jones a rozluštíte, co znamená tento nápis, a získáte odměnu?

Co ukrývá nápis na kameni za tajemné sdělení? / Plougastel-Daoulas
Ve Francii nyní nabízí rovných 2 000 Euro tomu, kdo dokáže rozšifrovat záhadný nápis, starý 230 let, umístěný na kameni u jeskyně.

Tento nápis byl nalezen před pouhými pěti lety a je vyryt do kamene v délce asi dvacet linek textu obsahujícího znaky francouzské i skandinávské. Také dvě data a kresbu lodi. A cosi, co vypadá jako svaté srdce.

Text již dlouho mate experty, proto vznikla celé řady teorií. Někteří si myslí, že se text odvolává na založení blízkého poválečného opevnění, poblíž níž jeskyně s popsaným kamenem leží. 

Soutěž poběží až do listopadu 2019 a dorazilo již tisíce návrhů. Tento kámen leží poblíž vesnice v Plougastel-Daoulas (severozápadní region Francie). Kámen je viditelný ale pouze tehdy, když je zrovna odliv. Kámen je datován cca do roku 1789 a má asi metr na výšku a je na něm 20 linek textu. 

Ale dodnes je tento text nerozluštěný: „Ptali jsme se historiků a archeologů z okolí, ale nikdo nebyl schopen dát dohromady příběh za tímto kamenem ukrytý," říká starosta Plougastel, pan Dominique Cap. „Potom nás ale napadlo – vždyť přece snad někdo na světě bude vědět, co tento nápis znamená. A nežli bychom zůstali v nevědomosti, rozhodli jsme se uspořádat soutěž."

Někdo si myslí, že jde o nějaký dělostřelecký zápis (byli zde v té době boje o Brest a pevnost Corbeau). Místní lidé si zase myslí že jde o tzv. starou bretonštinu (běžná v 9. - 11. století) nebo baskičtinu. 

Soutěž nese jméno „Champollionovo tajemství v Plougastel-Daoulas" jako odvolání se na legendárního egyptologa Jeana-Françoise Champolliona, jenž rozluštil egyptské hieroglyfy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama