Dnes vypukl veletrh vědy: Tři dny plné zábavy a experimentů zdarma

Moderní technologie jako umělá inteligence a roboti nastolují řadu filosofických otázek / veletrhvedy.cz
A na co se můžete těšit? Vydejte se do světa umělé inteligence a robotů nebo do renesanční tiskařské dílny. Zažehněte plazmu, roztočte tornádo. Zjistěte, jak tikají biologické hodiny, odhalte tajemství DNA, pátrejte po tom, kde se potkává věda a filmová fantasy Game of Thrones.

Ještě mnohem více bude čekat zájemce na letošním Veletrhu vědy, který se koná od 6. až do 8. června na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech, přičemž vstup je zdarma.

O tom, že věda může být pořádná zábava se přesvědčíte ve více než stovce stánků, které budou připomínat improvizované laboratoře, v nichž si budete moct vyzkoušet experimenty v různých vědeckých oborech, zapojit se do workshopů i vědeckých dílen a nahlédnout vědcům doslova pod ruce. V rámci přednášek a panelových diskuzí se pak můžete zamyslet nad tématy, jako je ekologie, světelné znečištění, práva robotů nebo jedy v potravinách.

Pátý ročník Veletrhu vědy, který pořádá Akademie věd ČR, odhalí to nejzajímavější, co česká věda nabízí - ze světa fyziky, botaniky, archeologie, geologie, astronomie, ale i z oborů, jako je termomechanika, mikrobiologie, fyzika plazmatu, historie, psychologie, sociologie, filosofie nebo etnologie...

A co určitě nepřehlédněte? Zkuste odhalit tajemství DNA: Je to vždy jen dvoušroubovice? Jak vypadá trojvláknová a čtyřvláknová DNA? To vše se dozvíte v expozici Biofyzikálního ústavu AV ČR, kde si budete moct prohlédnout DNA zcela zblízka, stejně tak i model rostlinné a živočišné buňky, odborníci vám vysvětlí, jak pomáhá platina v léčbě rakoviny, co jsou to geneticky modifikované organizmy, i proč se jich nemusíme bát.

Nastupující moderní technologie jako autonomní řízení, umělá inteligence a roboti nastolují řadu společenských a filosofických otázek. Odborníci z expozice Centra Karla Čapka pro výzkum hodnot ve vědě a technice s průmyslovými designéry (UMPRUM) vytvořili vizualizace filosofických problémů.

Setkáte se s velkými futuristickými modely autonomních aut a jejich zobrazení v 3D rozšířené realitě. Navíc sami se můžete zapojit do bádání a vytvořit si vlastní návrh designu a funkcí asistenčního robota či morálního autonomního auta.
 
Zajímá vás, jak vzniká epilepsie, Alzheimerova choroba, cukrovka nebo infarkt myokardu? Dokážete se orientovat ve vlastním těle? Víte, jak tikají vaše biologické hodiny a jakou máte paměť? Na stánku vědců z Fyziologického ústavu AV ČR prozkoumáte fungování lidského těla a jeho nemoci od molekuly po celý organismus. Čekají na vás praktické úkoly ze světa fyziologie a za vyluštění vědecké tajenky získáte odměnu.
 
Například na workshopu "Chemie hrou" dostanete základní chemickou výbavu a bojovka napříč chemickými stanovišti může začít. Získáte povědomí o základních principech chemie, vyrobíte si domácí zmrzlinu, sloní pastu i filmovou krev a na ty, kdo dovedou svůj chemický výzkum do konce, čeká vzácná odměna.

Práce na školním jaderném reaktoru, zážehy plazmy v tokamaku Golem, práce s urychlovači v nemocnici nebo také v CERNu, bádání ve špičkově vybavené chemické laboratoři, řešení matematických problémů či práce s velkými objemy dat na výkonných počítačových systémech – to je zase ukázka toho, co čeká studenty na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Reklama