Lebku triceratopse, který žil před 65 miliony let, objevil student v Severní Dakotě

 
Další 1 fotografie v galerii
Triceratops vyhynul společně s ostatními neptačími dinosaury na samotném konci křídové periody / Pixabay
Vysokoškolský student milující dinosaury vykopal lebku triceratopse, který před 65 miliony let jedl rostliny na naší planetě. Stalo se tak během vykopávek v Badlands v Severní Dakotě. Vědci dali triceratopsovi jméno Alice po majiteli půdy, ve které byla fosilie nalezena.

Harrison Duran, vysokoškolský student na Kalifornské univerzitě, a profesor státní univerzity Mayville Michael Kjelland odhalili Alici během dvoutýdenních vykopávek v Badlands v Severní Dakotě. Jde o jedno z míst, kde světově proslulé geologické souvrství Hell´s Creek, naleziště dinosaurů, vytváří na zemském povrchu známé skalní útvary.

Profesor Kjelland našel podobnou lebku triceratopse ve stejné oblasti již před rokem, ale neočekával, že zde dojde znovu k podobnému objevu. „Nemohu vyjádřit své vzrušení ve chvíli, kdy jsme odkryli lebku,“ komentuje objev Duran, který našel Alici vzhůru nohama, její levý roh byl částečně odkrytý. „Od dětství jsem byl posedlý dinosaury,“ dodal student.

Triceratops byl robustní čtyřnohý býložravec, jehož výška v nejvyšším bodě zad činila až 3 metry a délka až 9 metrů. Žil na samém konci druhohor.

Alice byla nalezena zachovalá společně s různými fosilními rostlinami. „Je úžasné, že jsme fosilie a listy stromů našli přímo kolem, a dokonce i pod lebkou,“ řekl Duran. „To nám dává ucelenější představu o prostředí v té době,“ doplňuje.

Vědci strávili pečlivým vykopáváním Alice celý týden a pomocí speciálního lepidla pečlivě stabilizovali zlomenou lebku, aby ji udrželi pohromadě.

S pomocí místního farmáře a jeho rodiny dokázala dvojice objevitelů natáhnout na Alici ochranné vrstvy fólie a sádru, zabalit lebku a zvednout ji na kamion, aby ji odvezli do laboratoří profesora Kjellanda.

Cenné fosilie obvykle končí v soukromých rukou, kde je může vidět jenom hrstka lidí, ale Alici by měla spatřit veřejnost. Posloužit by měla i jako nástroj k výuce. Bude zhotovena kopie, která se objeví v kampusu Merced kalifornské univerzity, ale snem studenta Harrisona Durana je vystavit na akademické půdě i skutečnou fosilii.

Mohlo by vás zajímat

Reklama