Ozvučujeme domácnost: Jaká forma je ideální právě pro vás?

Různé přístroje se liší nejen kvalitou zvuku, ale také velikostí či odolností / Bose
Asi každý z nás má doma několik zařízení určených pro přehrávání hudby – od přenosných Bluetooth reproduktorů přes systémy určené pro ozvučení celého domu nebo bytu až po vysoce kvalitní Hi-Fi systémy složené z jednotlivých komponent a reproduktorových soustav. Jak tedy nejlépe ozvučit celou domácnost?

Začneme u Bluetooth reproduktorů, jejichž základní výhoda je jednoznačná – většina z nich má vestavěnou dobíjecí baterii a umožňuje tak snadné využití jak v pokoji při odpočinku, tak i v létě u vody.

Různé přístroje se liší nejen kvalitou zvuku, ale také velikostí, odolností a dalšími vlastnostmi. Pokud často vyrážíte na výlety, bude pro vás důležitá nízká hmotnost a malé rozměry. I v tomto segmentu najdete reproduktory, které každého posluchače překvapí hutností zvuku a hlasitostí. Příkladem může být malinký reproduktor Bose SoundLink Micro, který snadno připnete na pásek, řídítka kola nebo k popruhu batohu. Některé modely zase nabízí 360° zvuk šířící se do všech stran. Kvalitní Bluetooth reproduktor nabídne posluchači dobrou reprodukci. Ta se sice nedá srovnávat s drahými komponentními Hi-Fi systémy, ale většinou bude dostačovat.

Základní nevýhoda všech Bluetooth reproduktorů vychází ze samotné technologie. Jedná se o omezení dosahu Bluetooth. Pokud posloucháte hudbu ze smartphonu a odejdete s telefonem dále než přibližně 10 metrů od reproduktoru (v závislosti na místních podmínkách), hudba přestane hrát. Dalším omezením je přerušení přehrávání při vyřizování telefonického hovoru.

Třetí limit se týká toho, že hudební kulisa je omezena na jeden reproduktor v jedné místnosti. Některé produkty umožňují propojit více reproduktorů do jednoho systému. Komunikace přístrojů je však závislá na dosahu Bluetooth a možnosti přehrávání nenabízí takový komfort, jako dále popsané varianta.

Do povědomí se v dnešní době dostává kategorie domácích chytrých reproduktorů. Možnosti závisí na konkrétní značce a příslušné aplikaci, jejíž prostřednictvím se celý chytrý systém ovládá. Většinou poskytuje zajímavou možnost bezdrátového rozvodu hudby v domě. Multiznačkové řešení nabízí protokol AirPlay 2, prostřednictvím něhož lze v bytě rozeznít všechny reproduktory, které ho podporují. Jedním z průkopníků chytrých reproduktorů je značka Bose, která nabízí hned dva ekosystémy. Například modely SoundTouch umožňují synchronizovaný rozvod hudby v celém domě či bytě v rámci dosahu Wi-Fi sítě.

Do každé místnosti zvolí uživatel nejvhodnější reproduktor a po instalaci aplikace do chytrého telefonu propojí jednoduše všechny přístroje do jediného audio systému. V aplikaci si následně zvolí, ve kterých místnostech má hudba hrát a zda chce slyšet v celém prostoru stejný hudební podkres, nebo pustit například v kuchyni hudbu jinou.

Kdokoli z rodiny může od té chvíle v celém bytě pouštět hudbu uloženou ve svém telefonu s využitím Bluetooth, z internetu s využitím služeb Spotify či Deezer (hudební knihovny), TuneIn (rádia z celého světa včetně českých a slovenských stanic) a dalších. Velkou výhodou při streamingu hudby z internetu je nezávislost na dosahu Bluetooth. Pomocí aplikace uživatel určí pouze zdroj hudby a reproduktory komunikují následně s příslušnou službou napřímo přes domácí síť. Na jednotlivém reproduktoru lze přehrát také muziku z kabelem připojeného MP3 přehrávače. 

Pro náročnější posluchače je určena sestava Hi-Fi komponent. Tento způsob ozvučení sestává ze zesilovače, reproduktorové soustavy a případně dalších přístrojů. Je zpravidla určen do obývacího pokoje. Protože zde ale mluvíme o ozvučení domácnosti, je třeba zmínit, že ho lze jednoduše kombinovat s předchozím řešením. Stačí, když komplexní domácí systém SoundTouch doplníte malou krabičkou Bose SoundTouch Wireless Link Adapter, která obsahuje veškerou elektroniku s možností streamingu hudby bez samotného reproduktoru. Výstup lze zapojit do kteréhokoli zesilovače a zesilovač zapojit do celkového audio řešení. Ale zpět k tématu komponentního ozvučení.

Základem je zesilovač. Ten přebírá audiosignál ze všech zdrojů, jako je CD či DVD přehrávač, televizor, gramofon, síťový přehrávač nebo streamer. Jeho elektronika bývá navržena tak, aby výsledný zvuk maximálně odpovídal skutečné studiové nahrávce, a to s minimálním rušením a zkreslením.

Toho je docíleno použitím vysoce kvalitní elektroniky a odstíněním jednotlivých částí uvnitř přístrojů. Výsledná kvalita zvuku je samozřejmě vždy limitována nejslabším článkem celého řetězce (zdroj zvuku – zesilovač – reproduktorová soustava). Uznávaných výrobců zesilovačů je celá řada, jmenujme například Pioneer či Marantz.

Mohlo by vás zajímat

Reklama