Ženy trpí více než muži bolestmi krku: Na vině je způsob, jakým se dívají na svůj telefon

Ženy by si měly více všímat držení svého těla při používání telefonu / Pixabay
Ženy více vystrkují svoji dolní čelist, mají totiž kratší krk, alespoň k tomu došla nová studie. Muži naopak k pohybu hlavy při pohledu na displej telefonu více používají krční páteř.

Uvedená studie říká, že ženy při používání elektronických zařízení směřují tváří dolů téměř na hruď. Muži mají v mnoha případech delší krk, protože jsou vyšší. Díky tomu je méně ohýbají, když kontrolují e-maily nebo textové zprávy na svém telefonu.

Zjištění pocházejí z rentgenových snímků lidí, kteří používají elektronická zařízení - mobilní telefony a tablety. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč ženy trpí bolestmi krku a čelistí více než muži.

Vědci zjistili, že zatímco muži mají tendenci ohýbat krk v místě, kde se hlava setkává s jejich páteří, ženy se naopak dívají dolů k jejich hrudi a více vystrkují dopředu celou hlavu. Dr. Claire Terhune, hlavní autorka studie z oddělení antropologie na University of Arkansas, uvedla: „Radíme lidem obecně, aby se vyhnuli dlouhým pohledům na tablet nebo mobilní telefon. Ženy by si měly všímat držení svého těla a snažit se při používání mobilů a tabletů zaujmout lepší pozici. Na základě tohoto výzkumu chceme prozkoumat, zda způsob, jakým ohýbají krk přes elektronická zařízení, souvisí s bolestí krku a čelistí."

Například Britská chiropraktická asociace uvádí, že minimálně jeden z pěti lidí v Británii trpí bolestmi zad nebo krku po použití smartphonu. Američtí vědci zase zrentgenovali 10 žen a 12 mužů kvůli tomu, aby zjistili, jak používaní mobilů a tabletů ovlivňuje jejich držení těla. Rentgenované osoby používaly tablet v pěti různých pozicích. Muži a ženy nevykazovali žádný rozdíl v pohybu krku, když se dívali přímo dopředu na tablet v ruce.

Rentgenové paprsky, které vědci určili v šesti krčních obratlích a pomocí dalších 46 bodů v obličeji a čelisti, však ukázaly rozdíl, když lidé seděli vzpřímeně, ohýbali se dopředu nebo se sklonili o 15 nebo 30 stupňů.

Studie publikovaná v časopise Clinical Anatomy zjistila, že ženy se při telefonickém rozhovoru přes displej v mobilu dívají dolů a bradu mají téměř na hrudi. Když se baví třeba s kamarádkami, jejich čelist se tak ocitá v nepohodlné poloze. Není přitom jasné, zda ženy při rozhovoru pohybují krkem jinak, nebo zda je ve hře i jejich výška. Ženy ve studii byly o 15 centimetrů v průměru menší než muži, takže měly kratší krk, a to způsobovalo nepříjemné ohýbání. 

Marc Sanders, člen Britské chiropraktické asociace, uvádí: „Máme omezený výzkum, který určuje, zda pohlaví nebo výška mají vliv na to, jak lidé pracují s elektronickými přístroji. Nedávné studie u dospívajících ovšem neprokázaly žádnou přímou souvislost mezi bolestí krku a chorobou zvanou „textový krk“ (tedy držení hlavy vpřed při práci s mobily či tablety)."

Rada, jak bolestem předejít, je vcelku jednoduchá: Změňte polohu těla, natahujte ruce, pokrčte ramena, hýbejte prsty – tak si nejlépe uvolníte napnuté svaly. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama