Havajská observatoř zachytila vesmírný objekt, který je považován za druhého mezihvězdného vetřelce

 
Další 1 fotografie v galerii
Současná poloha objektu je obtížně pozorovatelná, protože se nachází blízko Slunci / Observatory Gemini
Astronomové zveřejnili fotografie druhého známého mezihvězdného návštěvníka. Odhady ukazují, že by mohl v naší sluneční soustavě zůstat až rok. Je to druhý identifikovaný mezihvězdný objekt poté, co byl v roce 2017 nalezen známý „Oumuamua“.

Astronomové dokázali zachytit obraz toho, co je považováno za mezihvězdného vetřelce, který putuje přes naši sluneční soustavu. Hvězdárna Gemini na Havaji vydala snímek, který byl zachycen pomocí Gemini Multi-Object Spectrograph na Mauna Kea, spící sopce a nejvyšším bodě ve státě.

„Zhotovení obrázku umožnila schopnost Gemini rychle přizpůsobit svá pozorování a sledovat objekty, které mají velmi krátkou viditelnost,“ uvedl Andrew Stephens z Observatoře Gemini. Podrobnosti o kometě byly zjištěny 10. září 2019 ve 3 hodiny ráno. Observatoř uvádí, že má důkazy o tom, že objekt disponuje „výrazným ocasem“, což svědčí o „outgassingu“ - uvolnění zmrazených plynů na kometě. 

Současná poloha objektu, označovaného jako C/2019 Q4, je obtížně pozorovatelná, protože se nachází blízko Slunci. Vzhledem k „hyperbolické“ cestě objektu ale bude v nadcházejících měsících spousta možností k prohlížení. Minulý týden Minor Planet Center potvrdil, že objekt, který na konci srpna spatřil amatérský astronom Gennadij Borisov na Krymu, je pravděpodobně druhým známým mezihvězdným objektem, který v naší části galaxie proletí.

Středisko vydalo dokument popisující oběžnou dráhu objektu. Objekt pravděpodobně opustí naši sluneční soustavu navždy, ale zároveň se tu zdrží déle než předchozí mezihvězdný cestovatel. Odhady říkají, že objekt C/2019 Q4 by mohl zůstat v naší sluneční soustavě šest měsíců až celý rok. Astronomové tak budou moci prozkoumat jeho vlastnosti. 

Předchozí vesmírný vetřelec, záhadný objekt ve tvaru doutníku Oumuamua, formálně pojmenovaný jako 1I/2017 U1, připomíná kometu i asteroid, ale neodpovídá mnoha dalším znakům, které obvykle definují tyto objekty, včetně směru otáčení a chybějícího ocasu.

Poprvé spatřil mezihvězdného cestovatele Oumuamua hvězdář Robert Weryk v říjnu 2017 na observatoři Haleakala na Havajské univerzitě. Když pak astronomové identifikovali tento asteroid jako první známý mezihvězdný objekt, který prošel naší sluneční soustavou, měli na zkoumání jenom tři týdny. Velmi rychle se totiž ztratil z dosahu našich dalekohledů. Astronomové nyní budou moci porovnat svá zjištění o Oumuamua s nejnovějším vzorkem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama