Čínské lunární vozítko zkoumá na odvrácené straně Měsíce tajemnou látku neobvyklé barvy

Výsledky experimentů z mise by mohly pomoci při budoucí kolonizaci Měsíce / CNSA
V kráteru umístěném na odvrácené straně Měsíce našlo čínské lunární vozítko gelovitou látku. Byla nalezena minulý měsíc, ale lunární vozítko bylo nuceno na dva týdny vypnout napájení. Robotický rover Yutu-2 se probudil a úspěšně nakonec vstoupil do kráteru.

Čína se snaží odhalit tajemství záhadné gelové hmoty nalezené v kráteru na druhé straně Měsíce. Měsíční vozítko Chang'e-4 a rover Yutu-2 minulý měsíc zahlédli bizarní věc, ale museli se téměř okamžitě zastavit a na 14 dní vypnout.

Lunární noc je totiž tak chladná, že by vozítko zmrazila a zničila, pokud by se nevypnulo. Kosmické plavidlo pohání solární energie, a tudíž musí být během měsíční noci vypnuté. Teplota za lunární noci je asi -180 ° C. Po jeho probuzení minulý týden ale poslala Čína vozítko zpátky ve snaze získat obrázek a prostudovat materiál.

Nedávný příspěvek na sociálních médiích ukázal některé podrobnosti o tom, jak čínská kosmická agentura (CNSA) zamýšlí tento materiál odhalit. Mezi týmy vedoucích mise a vědci se rozproudila diskuse. Nakonec byl Yutu-2 vyslán do malého kráteru, aby se zde pokusil najít více informací.

První průchod byl neúspěšný, ale druhý pokus umožnil stroji dostat se dostatečně blízko, aby prostudoval látku pomocí palubního spektrometru. Podle CNSA bylo prostudování úspěšné, nicméně přesné informace jsou zatím stále záhadou. 

Člen týmu při pohledu na hlavní kameru roveru v srpnu spatřil malý kráter, který vypadal, že obsahuje materiál v barvě, která se liší od okolního lunárního povrchu. Když vědci uviděli obrázky rozhodli se odložit plány na odeslání Yutu-2 dále na západ. Místo toho stroj naprogramovali, aby zvláštní materiál zkontroloval.

Rover, který je na Měsíci s lunární sondou Chang'e-4, se opatrně přiblížil ke kráteru a poté zacílil na podivně zbarvený materiál. Jednou z možných teorií, kterou navrhli vědci, kteří ale nejsou zapojeni do mise, je, že popisovanou látkou je roztavené sklo z meteoritů dopadajících na měsíční povrch. Výsledky experimentů z mise by mohly pomoci při budoucí kolonizaci našeho přirozeného satelitu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama