Ledovec, pětkrát větší než Malta, se odlomil od Antarktidy, podle vědců jde o přirozený jev

 
Další 1 fotografie v galerii
K oddělení masivního kusu ledu z šelfového ledovce Amery nedošlo přes 50 let / CopernicusEU
Od Antarktidy se odlomil ledovec, označovaný podle klasifikačního systému a jeho umístění jako D28, který je sledován v rámci programu Evropské unie určeného k pozorování oteplování planety Země.

Ledovec Je znám také pod přezdívkou „Uvolněný zub“, má tloušťku necelých 210 metrů a obsahuje 315 miliard tun ledu. Ačkoli někteří lidé mohou poukazovat na změnu klimatu jako na příčinu jeho odtržení od Antarktidy, tým ze Scrippsova institutu oceánografie tvrdí, že tato událost není s tímto jevem spojena.

Vědci uvedli, že se jedná o přirozený jev. Podle zprávy BBC tak „ledové toky udržují rovnováhu a vyrovnávají příval sněhu“. Amery je třetí největší šelfový ledovec v Antarktidě a rozšiřuje se od zátok Prydz a MacKenzei, které obě leží v Indickém oceánu, až do vnitrozemí ledového kontinentu.

K oddělení masivního kusu ledu z šelfového ledovce Amery nedošlo od počátku šedesátých let - tehdy se odlomil kus ledu, který měl plochu asi 9000 m2. D28 má plochu jenom 1636 m2, ale stále představuje hrozbu pro lodě plující v této oblasti.

Vědci však očekávali, že se tento "Uvolněný zub" jednou ulomí. Profesorka Helen Frickerová ze Scrippsova institutu oceánografie předpovídala tuto událost již v roce 2002. Domnívala se, že k tomu dojde někdy mezi lety 2010-2015. "Ačkoliv máme s Antarktidou mnoho starostí, tato konkrétní událost na ledě není důvodem k poplachu," dodává Frickerová.

Australská antarktická divize však bude Amery pozorně sledovat, aby zjistila, jak reaguje na odtržení své části. Je totiž možné, že by napětí v přední části odlomeného kusu D28 mohlo ovlivnit chování ledových trhlin a jejich stabilitu. Proudy na blízkém moři a vítr budou přenášet D28 na západ. Pravděpodobně bude trvat několik let, než se rozpadne a úplně rozpustí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama