Archeologové objevili v Egyptě 20 zachovalých dřevěných tradičních rakví, jež patřily veleknězům

Hrobky jsou umístěny vedle chrámu Hatšepsut na západním břehu Luxoru / Pixabay
Archeologové objevili poblíž staroegyptského města Luxor 20 rakví. Podle expertů rakve patřily kněžím, juniorským kněžím, jejich pomocníkům a rodinám. Rakve byly tak dobře zachovány díky klimatu v Egyptě a častému suchému počasí.

Odborníci tvrdí, že rakve se datují do třetího přechodného období, které začalo smrtí faraona Ramesse XI. v roce 1070 př. n. l, takže by rakve byly staré kolem 3 000 let.

Roland Enmarch, přednášející egyptologii na univerzitě v Liverpoolu, řekl, že rakve byly v tomto období běžnější, protože Egypťané se vzdali tradičních pohřebních hrobek. V období 650 př. n. l., kdy kněží vládli jižní části Egypta a na severu byl ještě faraon, byli do hrobek uloženi. kněží, kněží junioři a jejich manželky. Tehdy bylo mnoho hrobek opuštěno a byly postaveny komunální hrobky. 

Dekorace rakví prozrazuje hodně. Kdybyste neměli hrobku, ale vaše rakev by byla dobře vyzdobena, znamená to totéž, jako kdybyste v dřívějších dobách měli nákladnou hrobku. Fotografie zveřejněné egyptskou vládou ukazují, že rakve byly zaprášené, ale dobře zachované, a doktor Enmarch řekl, že je to částečně díky příznivému klimatu v Egyptě. "Pokud něco zůstane suché, dokud jsou chemikálie stabilní, tak to může suché zůstat i po tisíce let," vysvětluje. 

Někdy používali jako lak vosk nebo pryskyřici ze stromů, proto se některé rakve mohou lesknout. Rakve jsou považovány za jeden z největších a nejdůležitějších objevů posledních let, byly nalezeny v Asasif Necropoli. Hrobky jsou umístěny vedle chrámu Hatšepsut na západním břehu Luxoru. 

Podle egyptologa Francise Amina zde výzkum probíhá téměř 100 let a byl zaměřen na historicky bohaté období éry faraona Amenhotepa III. Théby byly tehdy jednou z nejdůležitějších oblastí ve starověkém Egyptě a dříve byly domovem královské rodiny a vysoké společnosti.

V roce 2035 př.n. l se Théby staly hlavním městem Egypta, dokud faraon Achnaton nepřestěhoval centrum říše do El-Amarny. Dřívější objevy tak odhalily hrobky patřící Anch-Horovi, Kheru-Efovi, nebo Montuemhet. Pod písčitým dnem jsou podzemní místnosti a galerie vedoucí k hrobce Kheru-Efa z doby vlády Amenhotepa III. Před necelým týdnem archeologové objevili uvnitř jedné rakve ohromující nález v podobě nejstarší kopie „mapy, na základě které měla duše cestovat a dosáhnout věčného života“.

Mohlo by vás zajímat

Reklama