Známe tvář nejstaršího lidského předka, který žil před 4,2 miliony let

 
Další 1 fotografie v galerii
Objevená lebka je považována za další velkou ikonu lidské evoluce / Cleveland Museum of Natural History
V roce 2016 byla v Etiopii nalezena malá, téměř neporušená, lebka. Patřila hominidovi, který žil před více než čtyřmi miliony let. Fosilií byl dospělý samec identifikovaný na základě vlastností jeho čelistí a zubů.

Vědci oživili v počítači starodávného lidského předka, který žil před více než čtyřmi miliony let. Je to tvář druhu známého jako Australopithecus anamensis, který je ještě starší než slavná Lucy - potomek druhu známý jako A. afarensis.

Malá lebka byla v Etiopii v roce 2016 nalezena téměř zcela neporušená a dokazuje, že dva příbuzní raní hominidé existovali společně po dobu nejméně 100 000 let. Vědci odhalili lebku dospělého muže v deltě již zaniklého jezera a zjistili, že A. anamensis měl malý mozek a dlouhou, úzkou lebku.

Zjistilo se však také, že tento druh měl výrazné lícní kosti, díky nimž se jeho tvář podobá modernějšímu člověku. A. anamensis je nejstarší známý člen rodu Australopithecus.  Obecně se vědci domnívají, že náš vlastní rod, Homo, se vyvinul právě z této skupiny.

Tato nedávno objevená lebka je považována za další velkou ikonu lidské evoluce. Dosud byla objevena jenom hrstka drobných fragmentů lebky, díky čemuž se stává objevená lebka skutečným průlomem, který vědcům umožnil představit si podobu hominidů a zároveň zaplnit díru ve fosilních záznamech.  

První kus horní čelisti této lebky byl nalezen místním dělníkem Ali Bereinem v únoru 2016 na fosilním stanovišti Woranso-Mille v Etiopii. Další průzkum oblasti vedl k objevení zbytku lebky. Fred Spoor z Přírodovědného muzea říká: „Fosilie náleží dospělému jedinci, pravděpodobně muži, a byla identifikována jako A. anamensis hlavně na základě charakteristik jeho čelisti a zubů.”

Dosud existovala velká propast mezi lidskými předky starými asi 6 milionů let a druhy jako Lucy, které jsou staré dva až tři miliony let. Samci tohoto druhu vyrostli do výšky jen přibližně 1,5 metru a vážili asi 45 kilogramů, přičemž samice byly pravděpodobně vysoké asi jeden metr a vážily pouhých 28 kilogramů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama