Chcete fotografovat vesmír? Pořiďte si plnoformátový fotoaparát pro astronomické snímky

 
Další 2 fotografie v galerii
S fotoaparátem EOS Ra lze ostře a jasně zachytit výraznou červenou barvu mlhoviny / Canon
Na tuzemský trh přichází model EOS Ra, což je první plnoformátový fotoaparát pro astronomické fotografie značky Canon. Na rozdíl od jiných plnoformátových astronomických fotoaparátů je přenosný a nevyžaduje externí napájení a připojení k počítači.

Novinka konstrukčně vychází z fotoaparátu EOS R uvedeného na trh v loňském roce. EOS Ra má proto nejrychlejší automatické zaostření na světě, schopnost zaostřit za světelných podmínek až -6EV, plnoformátový 35mm CMOS senzor s přibližně 30,3 miliony efektivních pixelů a obrazový procesor DIGIC 8.

S upraveným filtrem pro blokování infračerveného záření (IR filtr), který je spektrální citlivostí posunutý směrem k červenému světlu, umožňuje EOS Ra přenos čtyřikrát většího množství záření H-alfa v porovnání s EOS R. Díky této funkci můžete bez námahy ostře a jasně zachytit výraznou červenou barvu mlhoviny – mezihvězdného oblaku prachu tvořeného většinou vodíkem a heliem. Tu nelze zachytit běžným fotoaparátem, kde odnímatelné UV/IR filtry blokují zaznamenané světlo právě v rozsahu, které dává mlhovinám jejich načervenalou barvu. 

Bez mechanického zrcadlového systému jsou minimalizovány vibrace, což by mělo zajišťovat ostré snímky. Obrazový snímač nabízí kombinaci vysokého výkonu ISO, vysokého rozlišení, rychlého odečtu dat a šířky rozsahu.

Na rozdíl od fotoaparátů, které jsou vybavené senzory jiných společností (kde je část pixelů použita pro AF), využívá EOS Ra všech 30,3 milionů pixelů fotoaparátu pro záznam obrazu. Pokud by však připojený dalekohled nepokryl celou oblast obrazu snímače, umožňuje EOS Ra také oříznutí oblasti obrazu do oblasti APS-C přibližně 11,6 MP (4176×2784) nebo několik dalších rozměrů.

Se systémem Dual Pixel CMOS Auto Focus (AF) disponuje fotoaparát řadou možností automatického a manuálního zaostření. Ponechání -6EV AF z modelu EOS R umožňuje výkon s RF čočkami a stávajícími EF čočkami při nízkém osvětlení. Při použití s ​​dalekohledem, nebo jakýmkoli jiným optickým zařízením, vše zrychlí a zjednoduší funkce "Asistence při zaostření" – například zvětšením detailu až 30x (což je třikrát více než u EOS R). Model také umožňuje pořizovat 4K filmy a 4K časosběrné snímky.

Mimo objektivy, které zůstávají základem systému EOS, je fotoaparát kompatibilní také se třemi adaptéry pro upevnění objektivu, fotografové mohou s ​​EOS Ra využívat širokou škálu objektivů a dalekohledů. Se systémem EOS R lze kombinovat více než 70 druhů EF a S-EFv objektivů, které přidávají novou funkčnost ke stávající optice a zároveň zachovávají úroveň výkonu. Kromě toho umožňuje adaptér pro upevnění objektivu uživatelům zachovávat jejich nastavení, ať už používají objektivy RF nebo EF či EF-S.

Funkce Bluetooth a Wi-Fi usnadňují připojení fotoaparátu ke smartphonu a přenos obrázků a videí. Toto připojení také umožňuje dálkové ovládání fotoaparátu skrze smartphone nebo tablet. Kromě toho lze k fotografiím přidat prostřednictvím smartphonu přesná GPS data.

Mohlo by vás zajímat

Reklama