Archeologové našli v Peru 3000 let starý megalitický chrám, který sloužil k provádění rituálů plodnosti

Místo unikátního nálezu v Peru / Walter Alva
Tým archeologů objevil v Peru 3000 let starý megalitický chrám, který sloužil k uctívání vody a k provádění rituálů plodnosti. Náboženská památka je dlouhá více než 39 metrů a nachází se 500 kilometrů od peruánské metropole Limy.

Uvnitř chrámu archeologové narazili na prostor, který byl pravděpodobně využíván k praktikování důležitých rituálů plodnosti spojených s vodou odebranou z řeky Zaña. 

Popsaná megalitická památka byla nalezena v místě Huaca El Toro v peruánském regionu Lambayeque. Výzkumný tým vedl archeolog Walter Alva. V chrámu se nacházejí zbytky velkých kamenných bloků a také dlouhé schodiště. Podle badatele Alvy jde o jedinečnou megalitickou architekturu. Svatostánek byl objeven už v říjnu, ale zprávy o nálezu se dostaly na veřejnost teprve nyní. Vědci tak chtěli minimalizovat riziko, že lovci pokladů odcizí dosud nezajištěné artefakty.

Chrám pochází z doby, kdy byla voda považována za božskou a byla používána v řadě rituálů a náboženských praktik. Vědci zjistili, že tento chrám je domovem kultu uctívání vody. Oltář má otvory podobné těm, které byly nalezeny na jiných chrámech z uvedeného období. „Je to typické pro vodní oltáře, které jsou na jiných místech, a nachází se v pramenech řeky Zaña,“ vysvětluje Alva. Dodává, že identifikovali kruhový sloup, u kterého byly nalezeny důkazy o s rituálních praktikách.

Chrám, ve kterém byly prováděny rituály plodnosti, je umístěn pod horou. Obklopují ho mohutné zdi a nechybí v něm centrální schodiště, které je 9 metrů široké a 14 metrů dlouhé. Peruánský archeologický tým zde objevil 21 hrobek. Vědci předpokládají, že hrobky pocházejí z období 1500 př. n. l. až 292 n. l.

V hrobkách se našly keramické střepy a kovové předměty, jako například nože umístěné vedle hrobů. Podle archeologa Alvy byly hrobky pravděpodobně použity opakovaně, protože 20 pohřebišť pochází z pozdější kultury Chimů, která sahá přibližně do období 1000 až 1400 n. l.

Mohlo by vás zajímat

Reklama