Podle studie profesora entomologie z univerzity v Ohiu žije na Marsu hmyz

 
Další 1 fotografie v galerii
Profesor William Romoser strávil dlouhé roky analýzou fotografií z různých misí NASA / Pixabay
NASA se připravuje na vyslání vozítka na Mars, které by tam mělo hledat život. Odborník na hmyz z univerzity v Ohiu, profesor William Romoser, ale věří, že důkazy o životě na rudé planetě už máme.

William Romoser, emeritní profesor lékařské entomologie, má 45 let zkušeností se studiem hmyzu. Dlouhé roky strávil analýzou fotografií z různých misí NASA a tvrdí, že se tam nalézá mnoho příkladů forem života podobných hmyzu.

Profesor věří, že obrázky ukazují organismy, které je možné identifikovat jako hmyz. Tvrdí také, že na některých fotografiích se exempláře dokonce otočily ve směru kamery.

"Na Marsu byl a stále je život," říká Romoser a dodává, že "mezi marťanskou faunou podobnou hmyzu je vidět různorodost, vykazuje mnoho rysů podobných hmyzu, například přítomnost křídel a jejich ohýbání, pohyb a různě strukturované prvky nohou." Ke svému pozorování použil databázi nezpracovaných fotografií z NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL). Vysvětlil, že zkoumal „dramatické odlišnosti forem života od okolí, jejich jasnost, symetrii těla a jeho segmenty, opakující se formy, zbytky kostry a formy vyskytující se v těsné blízkosti u sebe“. Díval se na držení těla, důkazy o pohybu, interakce s okolím v podobě různých poloh i lesklé oči. 

Tři části těla, jeden pár tykadel a šest nohou jsou tradičně dostatečným důkazem, aby takovou formu života bylo možné identifikovat jako hmyz. Na mnoha obrázcích bylo vidět prý i létání. Zdá se, že uvedené bytosti vypadají jako čmeláci nebo včely, jaké známe na Zemi.

Romoser tvrdí, že další obrázky ukazují včely v jejich hnízdech a jiné zase nabízejí zkamenělé tvory připomínající hada. Ve studii, kterou Romoser sestavil, se zmiňuje o domnělé fosílii podobné plazům. Fosilie ukazuje hadí oči, dvě přední nosní dírky, a také hmyz v ústech.

Posuzování hmyzu a tvorů podobným plazům se může v budoucnu změnit v závislosti na tom, jak se vyvíjí poznání života na Marsu. Samotné důkazy jsou ale docela přesvědčivé. Přítomnost vyšších organismů na Marsu znamená, že jsou tam zdroje, živiny, energie, potravní řetězce a voda, tedy prvky, které zajišťují přijatelné, byť poněkud extrémní ekologické prostředí pro život.

Roomoser studoval i obrázky naznačující stojatou vodu či malé vodní toky s meandrem a horniny na rozhraní atmosféry a vody. Přítomnost vody na Marsu byla ostatně hlášena už několikrát. NASA vyšle v roce 2020 na Mars vozítko, které má hledat známky života a zaměří se na astrobiologii, tedy studium života v celém vesmíru.

Mohlo by vás zajímat

Reklama