Vědci varují před neregulovaným využíváním tradiční čínské medicíny

Některé druhy tradiční čínské medicíny mohou mít závažné vedlejší účinky / Pixabay
V reakci na zařazení tradiční čínské medicíny do standardního rámce Světové mezinárodní organizace (WHO) vyzývají evropské akademie věd a medicíny, aby se terapie i diagnózy v této oblasti opíraly o vědecky podložená fakta.

Expertní rada evropských akademií (EASAC) a Federace evropských lékařských akademií (FEAM) vyzývají evropské zákonodárce, aby ochránili zdraví evropských občanů.

V nedávno zveřejněném prohlášení reagují obě organizace na tento krok WHO a žádají o revizi stávajícího evropského regulačního rámce tak, aby tradiční čínská medicína byla nucena dodržovat stejné důkazní standardy jako medicína konvenční.

„Existují příklady, kdy některé druhy tradiční čínské medicíny prošly důkladným předklinickým šetřením a v přísných klinických studiích prokázaly, že mohou mít významný přínos pro zdraví – např. artemisininová terapie malárie,“ říká Dan Larhammar. „Je možné, že ještě budou objeveny další prospěšné diagnostické a terapeutické postupy, to však v žádném případě neznamená, že ty ostatní mohou být nekriticky přijímány,“ dodává. 

„Záměrem WHO pravděpodobně není legitimizovat a podporovat používání tradiční čínské medicíny bez relevantních podkladů a dat. Tím, že ji však zahrnula do nového diagnostického kódování, podpoří její zastánce v úsilí uvést ji na trh,“ vysvětluje bývalý prezident EASAC a jeden z odborníků v této oblasti van der Meer s tím, že jsou „zde v sázce značné finanční zájmy“. Vědci varují, že v důsledku toho budou pacienti nejistí, která diagnóza je vhodná či která terapie je účinná.

Zvýšený zájem pacientů by mohl vytvořit další tlak na veřejné zdravotnictví. „Co je ale horší,“ varuje van der Meer, „některé druhy tradiční čínské medicíny mohou mít závažné vedlejší účinky a ovlivňovat se s jinými léčebnými prostupy. Kromě toho můžou být pacienti ohroženi tím, že tato léčba bude u závažných onemocnění neúčinná a v důsledku toho dojde ke zpožděnému zahájení konvenční léčby.“

EASAC a FEAM doporučují evropským zákonodárcům, aby přehodnotili Směrnici EU o tradičních bylinných léčebných přípravcích a opět přezkoumali národní předpisy a požadavky na označování léčiv. „Při neexistenci spolehlivých vědeckých důkazů by neměl být žádný léčebný přípravek nebo postup – ať už čínský, evropský nebo jiný – schválen, registrován ani proplacen," uzavírá prof. George Griffin, prezident FEAM a člen expertní skupiny.

Mohlo by vás zajímat

Reklama