V Mexiku objevili silně jedovatého pavouka, který se skrývá v oblečení

Pavoukům se lze vyhnout udržováním čistého a uklizeného domu / UNAM
Vědci objevili druh pavouka s jedem tak silným, že jediným kousnutím vytvoří obrovské léze nekrotické kůže široké až 40 centimetrů. Jed ale není považován za smrtelný. Bylo zjištěno, že žije v domácím nábytku a látkách ve středním Mexiku, a jeho objevitelé mu dali jméno Loxosceles tenochtitlan.

Pavouk byl nalezen ve středním Mexiku vědci, konkrétně ve státě Tlaxcala. Nový druh objevil univerzitní profesor Alejandro Valdez-Mondragon společně se svými studenty. 

Profesor Valdez-Mondragon řekl místním sdělovacím prostředkům: „Vzhledem k tomu, že je velmi podobný loxosceles misteca, mysleli jsme si, že byl do této oblasti zavlečen při přepravě okrasných rostlin, ale při provádění studií molekulární biologie obou druhů jsme si uvědomili, že jde o jiný druh“ a také varoval, že tento druh útočí na člověka svým kousnutím, pokud se cítí ohrožen.

Známý osminohý tvor se nejpohodlněji skrývá v dírách, mezi objekty, nábytkem nebo ve zdech. 

„Poskytujeme jim teplotu, vlhkost a jídlo, aby se mohli usadit v našich domovech, což nás vystavuje riziku kousnutí, přestože hmyz plní také důležitou ekologickou funkci,“ vysvětluje profesor Valdez-Mondragon.

Odborníci říkají, že pavoukům se lze vyhnout udržováním čistého a uklizeného domu a odstraněním případných úkrytů. Mexiko je zemí s nejvyšší rozmanitostí rodu Loxosceles, protože 40 ze 140 druhů, které se na celém světě vyskytují, pochází odsud.

Mohlo by vás zajímat

Reklama