V sibiřském permafrostu objevili vědci 18 000 let zmrzlé štěně. Jde o psa nebo vlka?

 
Další 1 fotografie v galerii
Mladý pes s výrazně vyceněnými tesáky byl nalezen v kusu zmrzlé půdy poblíž řeky Indigirka / Sergej Fedorov
Vědci objevili štěně s vousy, řasami, hustými chlupy, sametovým nosem a ostrými mléčnými zuby. Pes, jehož stáří odhadli na dva měsíce, odpočíval 18 000 let v sibiřském permafrostu a díky tomu se jeho tělo dokonale zachovalo.

Podrobné testy DNA zatím nedokázaly stanovit jeho druh. Odborníci si nejsou jisti, zda se jedná o psa z doby ledové nebo vlka. Je také možné, že jde o příklad evolučního přechodu z jednoho druhu do druhého. Dosud testy ve Švédsku nic konkrétního nepotvrdily.

Mladý pes s výrazně vyceněnými tesáky byl nalezen v létě 2018 v kusu zmrzlé půdy poblíž řeky Indigirka, severovýchodně od Jakutsku, nejchladnějšího města na světě. Příčina jeho smrti zatím nebyla stanovena, ale podle odborníků je pravděpodobné, že by se mladá šelma ocitla v ohrožení. Byla zabita v době paleolitu.

Ruští vědci poskytli vzorky ze starověkého psa Švédskému středisku pro paleogenetiku (CPG), aby zjistili, zda šlo o vlčí mládě, jak se původně předpokládalo, nebo o psa. Doktor Sergej Fedorov řekl: „V centru se nachází největší evropská banka DNA všech špičáků z celého světa, ale v tomto případě nemohli na první pokus identifikovat, o co jde. To je zajímavé. Co když je to pes? Nemůžeme se dočkat, až získáme výsledky z dalších testů.“

Švédští vědci Tweetem potvrdili, že zvíře bylo 18 000 let staré, ale dodali: „Zatím jsme skenovali jeho genom několikrát, ale stále nemůžeme říci, zda je to vlk nebo pes. Možná je to společný předek obou druhů. Je potřeba více snímkování.“

Štěně bylo pojmenováno Dogor, což znamená v místním jakutském jazyce přítel. Jméno také vyjadřuje nejistotu, zda se jedná o psa nebo jiného tvora. Doktor Fedorov z Institutu aplikované ekologie severu na ruské Severovýchodní federální univerzitě uvedl, že bude provedena další analýza.

Jedna teorie říká, že zvíře by mohlo představovat přechodné stádium mezi vlkem a psem, tedy chybějící spojovací článek ve vývoji. Někteří moderní psi podle vědců pravděpodobně pocházejí pouze z jedné populace, která žila nepřetržitě v Evropě po tisíciletí. Je vidět, že se vyvinuli z vyhynulého vlčího druhu před asi 15 000 až 40 000 lety. Jiní ale říkají, že k tomuto vývoji nejspíše došlo už dříve.

Mohlo by vás zajímat

Reklama