Brit na procházce se psy objevil 65 miliónů let starou kostru ichthyosaura

 
Další 1 fotografie v galerii
Ichthyosauři byla velká skupina mořských plazů, která byla na Zemi nejhojnější během jury / Jon Gopsill
Když 54letý Brit Jon Gopsill venčil na pláži v Somersetu své psy, jeho miláčkové vyčenichali kost. Ukázalo se, že jde o část 65 milionů let staré kostry, která je dlouhá 5 a půl metru. U Stolfordu ji odhalily nedávné bouřky. Pan Gopsill, amatérský archeolog, věří, že fosilie je podobná mořským tvorům známým jako ichthyosauři, kteří žili během jury.

Doktor Mike Day, kurátor oddělení věd o Zemi v Přírodovědném muzeu, potvrdil, že kostra pravděpodobně patří ichthyosaurovi. „Podíváme-li se na tento vzorek, na základě počtu kostí v prsní části, na zjevnou nepřítomnost pánevního pletence a výrazný hrb na zádech, budou to pravděpodobně zbytky ichthyosaura,“ řekl, ale dodal, že dosud není možné určit přesný typ ichthyosaura.

„Často chodím na pláž se svými psy a za odlivu dojdu až na skály, protože tam si rádi hrají,“ řekl pan Gopsill. „Byli jsme na pláži, když jsem viděl tu věc na zemi a pomyslel si: Co je to? Tak jsem šel trochu blíž a zůstal jsem ohromeně stát. Myslím, že to je zjevně zkamenělý mořský tvor, možná ichthyosaurus.“ Pan Gopsill řekl, že celý život pátrá po zachovalých zbytcích živočichů a již má doma zásobu amonitů - žebrovaných skořápek vyhynulých mořských hlavonožců. Zdá se, že psi pana Gopsilla, Poppy a Sam, zdědili jeho nadšení pro lov fosilií.

Další den šel znovu na procházku s jedním ze svých štěňat. To mu přineslo kámen, který se také ukázal jako fosilie. „Nemohl jsem tomu uvěřit. Naučil jsem ho, jak rozeznat fosílii, ale neočekával jsem, že mi jednu přinese. Moje žena říká, že to bylo jen štěstí - myslím, že bouřlivé počasí vyplavilo hodně bahna, takže kameny byly trochu více vidět.“

Skály v severním Somersetu v severní zátoce jsou známým místem, kde se vyskytují fosilní nálezy, včetně měst Watchet a Kilve. V loňském roce byla ve vesnici Somerset v Lilstocku nalezena kost z dolní čelisti obřího ichthyosaura dlouhého 26 metrů pocházejícího z období pozdního triasu, asi před 235 až 200 miliony let.

Ichthyosauři nebyli dinosauři, ale velká skupina mořských plazů, která byla nejhojnější během geologického období jury a zmizela během křídových období - před asi 145 - 66 milióny let. Ichthyosaurs byl průměrně dlouhý asi 2 až 4 metry a vypadal podobně jako dnešní delfíni.

Mohlo by vás zajímat

Reklama