Nový řídicí systém pro lanovky a lyžařské vleky: Údržbu lze provést i přes vzdálené připojení VPN

Obsluha lanovek a vleků je sezónní práce a lidé se často střídají / Pixabay
Provoz lanovek a lyžařských vleků podléhá přísným normám a bezpečnostním předpisům. U každé lanovky nebo vleku je nezbytné trvale sledovat asi 20 bezpečnostních ukazatelů. Zvláště kritickým aspektem jsou brzdové systémy, na které se zaměřují tři samostatné kontrolní požadavky.

Brzdové systémy se navzájem sledují a v případě poruchy aktivují nouzové zastavení. Aby vše dokonale a bezpečně fungovalo, je potřeba řídicí systém, který je spolehlivý a snadno ovladatelný.

Aktuálně společnost Tscharner pro své řídicí systémy používá produkty řady Simatic S7-1500 od Siemens. Konkrétně se jedná o kompaktní CPU (Central Processing Unit) 1510-SP-F založený na distribuovaném I/O systému ET 200SP.

Obsluha lanovek a vleků je sezónní práce a lidé se často střídají. Aby bylo ovládání co nejjednodušší, spoléhá Tscharner na jednoduchou a jasnou vizualizaci, která je intuitivní a snadno pochopitelná. Ovládání je založeno na filozofii dvou tlačítek: prvním tlačítkem obsluha odsouhlasí nastavení jednotlivých částí zařízení a vyřešení případných chybových hlášení, druhým tlačítkem zařízení spustí. Obsluha navíc může přehledně sledovat stav celého vleku nebo lanovky na srozumitelném displeji. Použit je velký sedmipalcový dotykový panel Simatic HMI (Human Machine Interface). Data se s pohonnou soustavou vyměňují prostřednictvím otevřeného průmyslového standardu Ethernet Profinet.

Pro snadnou a rychlou údržbu v případě poruchy zařízení nepotřebuje připojení k internetu. Pro vzdálený přístup je dostatečný GSM modem, který může řídicí systém použít ke komunikaci se serverem firmy AVM Engineering AG (AVM) prostřednictvím VPN. Společnost AVM se specializuje na průmyslovou automatizaci a může personálu obsluhy lyžařských vleků a kdykoliv poskytnout vzdálenou podporu a pomoc.

Nyní Tscharner Technik vybavuje lanovky a lyžařské vleky novými řídicími systémy, které obsahují vlastní software a bezpečnostní prvky Siemens. Poprvé bylo toto nové řešení instalováno na vlecích a lanovce ve švýcarském areálu Rosswald u střediska Brig.

Mohlo by vás zajímat

Reklama