Objeven obří kráter po meteoritu: Před 800 000 lety rozmetal svoje úlomky po polovině naší planety

Po celém světě byly nalezeny miliony drobných skleněných kuliček roztavené horniny / Pixabay
Obrovský meteorit se srazil se Zemí před cca 800 000 lety a kousky vesmírné horniny se doslova rozprskly po celé naší planetě. Nyní vědci objevili kráter po jeho dopadu.

Ačkoli je informace o dopadu tohoto meteoritu známa již více než století, podle týmu vědců z Nanyangské technické univerzity v Singapuru bylo jeho přesné umístění dosud záhadou. Nyní vědci zjistili, že bylo místo dopadu schováno pod vulkanickou lávou na náhorní plošině Bolaven v jižním Laosu.

Tým vědců objevil pod skálou kráter o hloubce asi 91,4 metrů, šířce 12,8 km a délce 17,7 km. Podle autora studie Kerryho Sieha umístění kráteru napovídá, co bychom mohli očekávat v případě, že by planetu Zemi zasáhl asteroid podobné velikosti.

Po celém světě byly nalezeny miliony drobných skleněných kuliček roztavené horniny pocházejících ze stejného období. Pocházejí právě z dopadu zmiňovaného meteoritu.  Shluky skalnatých úlomků zvané „tektity“ byly nalezeny od Číny po východní Antarktidu a od Indického až po Tichý oceán. 

Singapurská studie se zabývala možností, jak eroze mohla zničit kráter. Zkoumali také možnost, že kráter "pohřbila" ztvrdlá sopečná láva a hledali možná místa jeho výskytu v Asii. Teorie je navedla k plošině Bolaven v jižním Laosu, kde je vulkanické lávové pole, kam směřovaly žhavé lávové proudy před 51 000 až 780 000 lety. Vzali gravitační odečty ze 400 různých míst, která pole obklopují a použili informace k vytvoření mapy oblasti. 

Hodnoty gravitace pomáhají detekovat rozdíly v hustotě hornin z jedné oblasti do druhé, a to pomohlo identifikovat kráter. V oblasti našli gravitační anomálie, které je zavedly k domněnce, že se jedná o podzemní prostor o velikosti 11 kilometrů. Podle vědců dopad meteoritu pravděpodobně spálil jakýkoliv život v okruhu 482 kilometrů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama