Hodiny posledního soudu se přiblížily nejblíže k půlnoci ve své 73leté historii

Hrozby spojené s jadernou válkou a změnou klimatu jsou umocněny kybernetickou informační válkou / Pixabay
Zvýšené jaderné napětí a změna klimatu jsou důvodem, proč se hodiny posledního soudu posunuly vpřed o 20 sekund a nyní stojí jenom 100 sekund před půlnoci, což je nejblíže v jejich 73leté historii.

Hodiny založili v roce 1947 američtí vědci zapojení do projektu Manhattan, kteří během 2. světové války vyvíjeli atomovou bombu. Jde o symbolické odpočítávání, které má představovat čas směřující k možné globální katastrofě.

Udržuje ho řada významných vědců, včetně 16 laureátů Nobelovy ceny. Tvrdí, že hodiny jsou nyní nejblíže k okamžiku konce našich dnů, což je způsobeno dvojím ohrožením: jadernou válkou a změnou klimatu.

Vědci uvedli, že pokud státy odolají masivnímu zbrojení a omezí globální oteplování tím, že zapomenou na fosilní paliva a vytvoří nové „normy chování“, hodiny se mohou postupně vrátit zpět.

Hrozby spojené s jadernou válkou a změnou klimatu jsou podle atomových vědců umocněny kybernetickou informační válkou, kterou označili za hlavní překážku pro společnost a uvedli, že takové kampaně vyvolávají nedůvěru v instituce i na mezinárodní úrovni. Kybernetická informační válka také podrývá schopnost společnosti reagovat v nouzové situaci a násobí problémy.

V době studené války v šedesátých letech ukazovaly hodiny pouze sedm minut před půlnocí. Později se jejich ručička trochu oddálila, v letech 1991 - 1994 ukazovaly 17 minut do půlnoci. Od přelomu století ale hodiny nepřesáhly deset minut do půlnoci a stále více se k ní přibližovaly a přibližují. Vědci identifikovali oblasti změn, které by mohly oddálit ručičky hodin od kritického bodu, včetně chování a postojů Donalda Trumpa a Vladimíra Putina, kteří by se měli zdržet závodů ve zbrojení.

Na celém světě by se měly všechny národy veřejně znovu přihlásit k pařížské dohodě o klimatu a USA a další strany zapojené do íránské jaderné dohody by měly spolupracovat, aby omezily šíření jaderných zbraní na Blízkém východě. Bývalý kalifornský guvernér Jerry Brown, výkonný předseda Bulletinu amerických jaderných vědců, řekl, že nyní je čas na řešení globálních problémů: „Nebezpečná rivalita a nepřátelství mezi supervelmocemi zvyšuje pravděpodobnost jaderného omylu. Změna klimatu krizi jen umocňuje.

Poprvé odborníci z Bulletinu zapojili do změn hodin posledního soudu také členy skupiny The Elders, kterou v roce 2007 založil Nelson Mandela. Jde o nezávislé světové vůdce, kteří společně pracují na dodržování míru a lidských práv. Bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že svět čelí selhání při řešení existenčních hrozeb: od odstoupení USA od Pařížské dohody a íránské jaderné dohody až po patovou situaci v rozhovorech o jaderném odzbrojení a rozdělení v Radě bezpečnosti OSN. Mechanismy spolupráce se podle něj oslabují ve chvíli, kdy je nejvíce potřebujeme. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama