Jak rychle se šíří nebezpečný koronavirus, ukazuje podrobně tato online aplikace

Všechna data se dostávají do aplikace v reálném čase / Center for Systems Science and Engineering
Přesně 31. prosince 2019 světová zdravotnická organizace WHO informovala o vypuknutí epidemie způsobené koronavirem, ke které došlo v jedenáctimilionovém městě Wu-chan v čínské provincii Hubei. Podle analýz jde o nový koronavirus s označením 2019-nCoV, který souvisí s virem respiračního syndromu Středního východu (MERS-CoV) a virem závažného akutního respiračního syndromu (SARSCoV).

Infikovaní, kteří cestují mimo ohnisko nákazy, a to zejména letecky, jsou zodpovědní za rozšíření viru mimo Wu-chan. 13. ledna 2020 byl ohlášen první případ v Thajsku, 20. ledna 2020 čínská národní zdravotní komise NHC potvrdila, že se virus přenáší mezi lidmi a tentýž den byly hlášeny první infekce v Japonsku a Jižní Koreji, v dalších dnech potom v USA a na Tchaj-wanu.

Vždy se jednalo o cestující, kteří se vraceli z Wu-chanu. 22. ledna 2020 zasedl mimořádný výbor WHO, aby klasifikoval ohnisko nákazy jako nouzovou situaci podle mezinárodních zdravotnických předpisů. 

Koronavirus je označení pro čtyři rody virů obsažených v podčeledi Coronavirinae: Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus a Deltacoronavirus. Způsobují závažnější i méně závažná onemocnění zvířat a lidí.

V reakci na nouzovou situaci, která se týká celosvětového veřejného zdraví, vznikla v Center for Systems Science and Engineering (CSSE) praktická webová aplikace. Ta po celý den sleduje nahlášené případy koronaviru a vizualizuje je na mapě. Využívá přitom různých zdrojů včetně WHO, čínského webu DXY, který disponuje daty komise NHC, dále americké CDC (Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí), ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) a CCDC (Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí).

Všechna data se dostávají do aplikace v reálném čase a díky tomu je k dispozici aktuální počet případů koronaviru v jednotlivých regionech. Je možné zaznamenat podezřelé, potvrzené, uzdravené případy i úmrtí z Číny, z USA a také podezřelé a potvrzené případy od příslušných regionálních zdravotnických zařízení z ostatních zemí. Aktuální situaci v aplikaci můžete sledovat ZDE.

V levém sloupci obrazovky aplikace se nachází velké číslo ukazující celkový počet potvrzených případů. Pod ním jsou rozepsány aktuální informace o počtu případů v jednotlivých zemích.

Česká republika zde zatím chybí, protože u nás nemáme ještě žádný potvrzený případ, ale vzhledem ke globálnímu cestování se nákaza může objevit i u nás. V takovém případě zde bude ihned zaznamenána. Jak se nákaza šíří je ale vidět i v tom, že potvrzené případy už má také sousední Německo. Pod seznamem se nalézá graf ukazující vývoj počtu potvrzených případů v pevninské Číně a v jiných zemích.

Uprostřed obrazovky je k dispozici mapa s vyznačenými červenými body potvrzené nákazy. Pravá strana aplikace ukazuje číslo vyjadřující celkový počet úmrtí a počet uzdravených, pod nimi pak aktuální seznam lokalit a zemí s nákazou od největšího až po nejmenší počet případů. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama